Hockeyteam in halve finale tegen Duitsers

LAHORE, 19 febr. - Het Nederlands hockeyteam speelt in de halve finale van het wereldkampioenschap tegen West-Duitsland. Die wedstrijd wordt woensdag in Lahore gespeeld. Nederland werd tweede in groep A na de 1-0 nederlaag van vanmiddag tegen titelhouder Australie. Het is voor de vierde keer in de geschiedenis dat Oranje de laatste vier bij het WK bereikt.

West-Duitsland werd winnaar in de andere poule door voor een uitzinnige mensenmassa van 30.000 toeschouwers met 1-0 van Pakistan te winnen.

Nederland kon ook tegen Australie niet overtuigen. Het team speelt in Lahore tot nu toe zeer matig. De Australiers kwamen na een half uur ook verdiend op voorsprong. Doelman Frank Leistra stopte eerst nog de inzet van Deane, maar Batch scoorde uit de rebound. Na rust had alleen Australie nog een paar gelegenheden. Het was een saaie wedstrijd.

Bij Nederland ontbrak zowel zaterdag tegen India (5-3) als vanmiddag tegen Australie Floris-Jan Bovelander. Hij heeft tegen Argentinie een beschadiging aan de meniscus opgelopen. Volgens de teambegeleiding is de kans nog wel aanwezig dat Bovelander tijdens het WK nog in actie komt. 'Maar', aldus bondscoach Hans Jorritsma, 'met knieen moet je heel erg voorzichtig zijn. Je draait jezelf zo het ziekenhuis in. Ik heb ook meteen tegen Floris-Jan gezegd dat ik zijn gezondheid belangrijker vind dan het WK.' Ook Taco van den Honert ontbrak vanmiddag in het basisteam. Hij is uit vorm. De 19-jarige Stefan Veen verving hem. Van den Honert mocht een kwartier voor tijd alsnog opdraven. Cees-Jan Diepeveen stond tegen India en Australie weer gewoon in de ploeg. Hij lijkt over zijn inzinking heen te zijn.

Strafcorners

Bovelander werd als strafcornerschutter vervangen door Gijs Weterings, de specialist van HGC. Hij deed dat tegen India uitstekend, scoorde al na zes minuten zijn eerste doelpunt, na 23 minuten zijn tweede en schoof ook nog een corner met succes af naar Crucq. Tegen Australie scoorde hij uit vier pogingen echter niet een keer. Gijs Weterings heeft in de voorbereiding net zo veel uren en ballen aan de strafcorner besteed als Bovelander. 'Ik ben blij dat ik eens heb kunnen laten zien dat ik ook een goede strafcorner heb. Daaris met Bovelander in de ploeg bijna nooit gelegenheid voor', aldus Weterings.

Vanmiddag kon Jorritsma Bovelander met een gerust hart uit de ploeg laten, omdat Nederland al ruim een etmaal voor het duel tegen de Australiers zeker was van een plaats bij de laatste vier. Dat kwam omdatconcurrent Argentinie gisteren met 1-0 verloor van Frankrijk dat wordt getraind door de Nederlander Obe Postma en dat Amsterdam-speler Mordac en de halve Nederlander Gaby van Hout in de gelederen heeft. Er was de afgelopen dagen in Lahore veel interesse voor Postma. Frankrijk presteert boven verwachting en werd derde in poule A. Postma: 'Als ik op de vijfde plaats eindig voel ik me een beetje wereldkampioen.' Postma zette grote vraagtekens bij de benoeming van Rob Bianchi als opvolger van bondscoach Jorritsma. De voormalig profvoetballer heeft namelijk geen hockeydiploma's. 'Dit is', zei Postma die al jaren docent van cursussen is, 'een verschrikkelijke klap om de oren van de opleiding. Nederland dat over de hele wereld hockeytrainers heeft lopen maakt zich door een ongediplomeerd iemand aan te stellen in mijn ogen ongeloofwaardig.'

Als coach van het nationale A-jongens had Postma elf van de huidige selectiespelers van Oranje onder zijn hoede.

Nederland won zaterdagmiddag met 5-3 van India. Dat was een verre van opzienbare prestatie. Tegenstander India kon door alle vijandigheden waarmee het door de Kashmir-kwestie te maken heeft in Pakistan nauwelijks een volwaardige tegenstander worden genoemd. Nederland speelde matig, kwam toch op een riante 5-1 voorsprong, maar liet India in de laatste vier minuten nog tot 5-3 terugkomen. In het duel tegen Argentinie van vrijdag had het team ook al in de slotseconden een zege uit handen gegeven. 'Die late tegendoelpunten zorgen voor een nare bijsmaak', aldus bondscoach Hans Jorritsma. Hij noemde het bereiken van de halve finale 'een beloning voor een aantal maanden van hard werken'.

'We zijn niet op zoek gegaan naar franje. We hebben vooral zakelijk gespeeld.'

    • Hans Klippus