Gebroken na 13 uur atletiek

Naar verluidt was er dit weekeinde bij de nationale kampioenschappen indooratletiek in het Haagse Houtrust een toeschouwer die geen familielid of pupil onder de deelnemers had. Zo'n man die uit louter nieuwsgierigheid was komen kijken, omdat namen als Nelli Cooman, Elly van Hulst en Emiel Mellaard de indruk hadden gevestigd dat er een topmeeting werd gehouden. Monter was hij zaterdagmiddag de kassa's gepasseerd in de hoop de kanjers van de atletiek live in actie te kunnen zien.

Behalve die toppers waren er in Den Haag ook nog gewone senioren en vooral veel te veel junioren. Eindeloze series, halve finales en A- en B-finales, waarbij door een kronkel in de reglementen de winnaar van de B-finale in theorie het goud kon winnen als hij sneller was dan de snelste van de A-eindstrijd. De grote scoreborden in de hal bleken slechts gebruikt te worden om de toeschouwers wegwijs te maken in het programmaboekje (16.20 uur 800 m. V AB-finale blz. 44) en de enige digitale klok was zo opgesteld dat de deelnemers er na het passeren van de finishlijn wel onmiddellijk hun tijd op konden aflezen maar een groot deel van de tribune was aangewezen op de speaker, wiens stem echode alsof hij in eenleeg conservenblik stond te roepen.

Het is niet genoeg een van de mooiste indooraccommodaties van Europa te hebben en te beschikken over Europese- en wereldkampioenen. In de bestuurlijke kringen van de atletiekunie is kennelijk nog niet het besef doorgedrongen dat p.r. ook nog iets anders betekent dan persoonlijk record. Het dilletantisme waarmee de indoorkampioenschap in elkaar was geprutst bewees dat weer eens. Want al blijft het een bijnummer voor de atleten, met een beetje vindingrijkheid moet er meer van te maken zijn. 'Volgend jaar huur ik zelf een steelband om voor sfeer te zorgen', klaagde Nelli Cooman over de slechte ambiance van Houtrust. En: 'Ze moeten er een open kampioenschap van maken met sterke deelnemers uit het buitenland.'

'Alle finales op een middag, die dan binnen twee uur worden afgewerkt', dacht Arie Kauffman, de technisch directeur van de KNAU, nu al positief mee.

Misschien dat die ene onafhankelijke bezoeker van dit weekeinde dan nog eens komt kijken. Nu verliet hij als een gebroken man de Haagse 'atletiektempel'. Dertien uur, veelal slaapverwekkende sport hadden hem niet kunnen bekeren.

PdJ