Banken en justitie tegen drugsgeld

ROTTERDAM, 19 febr. - Het openbaar ministerie in Amsterdam, de Grenswisselkantoren en enkele Nederlandse banken werken achter de schermen aan afspraken om het witwassen van drugsgelden tegen te gaan. Zo moeten mensen die grote sommen geld willen wisselen zich strakskunnen legitimeren. De betrokken bank moet de identiteit dan doorgeven aan justitie die op haar beurt kan natrekken of het geld afkomstig is uit drugstransacties en andere criminele activiteiten

Dit heeft de adjunctdirecteur van de Grenswisselkantoren, L. H. Zelders, vanochtend meegedeeld. De Grenswisselkantoren krijgen volgens Zelders 'in toenemende mate' te maken met mensen die grote sommen geld willen wisselen. De Grenswisselkantoren gaan ervan uit dat dit geld afkomstig kan zijn uit het criminele circuit. Zelders wilde niet zeggen wat het maximumbedrag wordt dat je kunt wisselen zonder legitimatie.

De Amsterdamse persofficier, mr L. A. J. M. de Wit, bevestigde vanochtend dat er met de Grenswisselkantoren en met nog een andere financiele instelling wordt overlegd. Hij wil er, gezien de gevoeligheid van de materie, echter weinig over kwijt. Er zijn volgens hem nog geen 'keiharde afspraken' gemaakt. De Wit zegt dat het de bedoeling is dat de afspraken door zoveel mogelijk financiele instellingen worden overgenomen, zodat de bestrijding van drugstransacties ook op dit punt een landelijk karakter krijgt.

Drugsgelden worden op het ogenblik op grote schaal aangepakt. De Europese Gemeenschap werkt aan richtlijnen die uiteindelijk in nationale wetgeving moeten worden omgezet. De groep van de zeven belangrijkste industrielanden, komt met allerlei aanbevelingen. Ook in Nederland wil de regering meer greep krijgen op het zwartgeld-circuit. Minister Kok van financien zei vorige week de regels te willen aanscherpen.

    • Geert van Asbeck