Autoloze zondagen beginnen in Italie in de mode te raken

ROME, 19 febr. - De autoloze zondagen raken in de mode in Italie. Na Milaan vorige maand is Napels gisteren voor de tweede opeenvolgende zondag speelterrein geweest voor wandelaars, ruiters en koetsiers.

Het verbod op autoverkeer in Milaan was ingegeven door de luchtverontreiniging, die door het uitblijven van regen gevaarlijke vormen begon aan te nemen. Een acute aanleiding voor de maatregel in Napels was er niet: de klachten over het verstikkende verkeer en de vuile lucht zijn bij het dagelijkse leven gaan horen. Maar de maatregelen in Milaan en andere steden in Noord-Italie hebben kennelijk ook het gemeentebestuur van Napels geinspireerd. De twee autoloze zondagen in Napels zijn in een feestelijke sfeer verlopen, met op veel plaatsen geimproviseerde orkestjes en poppenkast voor de kinderen. Een domper vormde vorige week een motregentje en de nederlaag van Napoli tegen AC Milan. Maar gisteren scheen de zon en won Napoli met 3-1 van Roma. Veel Milanezen en Napolitanen hebben positief gereageerd op de autoloze zondagen, al beschouwt vrijwel iedereen het als een tijdelijke maatregel, een cadeautje dat de ellende van het dagelijks leven moet verzachten. De twee autoloze zondagen in Napels waren een experiment dat de komende weken geevalueerd zal worden. Wethouder van verkeer Alterio sloot herhaling niet uit en zei dat mogelijk ook zaterdagmiddag een rijverbod zal gelden. In Rome heeft de sociaal-democratische wethouder van woningbouw, Robinio Costi, voorgesteld een permanent karakter te geven aan de autoloze zondag. Op zondagen tussen half tien en zes zou het centrum volledig moeten worden gesloten, en de zaterdagen zou het centrum, net als drie weken geleden in Turijn, afwisselend moeten worden opengesteld voor auto's met even en met oneven nummerplaten. 'Op de dagen zonder verkeer zal iedereen zich ervan kunnen vergewissen dat het weer mogelijk is te leven in de stad zoals vroeger, te voet, op de fiets, wandelend of hardlopend', schreef wethouder Costi in een brief aan zijn collega Angele van verkeer. Deze heeft afhoudend gereageerd op het voorstel, omdat de situatie in Rome wat betreft luchtvervuiling en verstikking door het verkeer 'nog niet extreem alarmerend' is.

    • Marc Leijendekker