Arbiter de dupe van camera

Steeds vaker gebruikt de tuchtcommissie van de KNVB voetbalbeelden om te beoordelen of een voetballer door de scheidsrechter op juiste wijze bestraft is voor een overtreding. De spelersvakbond VVCS is tegen deze wijze van strafherziening: spelers van Ajax en PSV, clubs die vrijwel wekelijks op de buis te zien zijn, zouden daardoor een grote kans lopen een zwaardere straf te krijgen. Ook uit het amateurvoetbal zijn nu geluiden te horen tegen het gebruik van televisiebeelden als bewijsmateriaal. Kees de Haan is woordvoerder van zaterdag-eersteklasser Zwart Wit '28 en afdelingslid van de tuchtcommissie. De Haan vindt dat vooral scheidsrechters de dupe worden van de camera's en vindt het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

Waarom vindt U dat vooral scheidsrechters de dupe worden van televisie-opnamen? De integriteit van de scheidsrechters wordt in twijfel getrokken. Het lijkt mij ook niet plezierig fluiten als je in je achterhoofd weet dat een eventuele beslissing later herroepen kan worden. Scheidsrechtersmoeten in hun waarde gelaten worden. Door deze methode van strafherziening gebeurt dat niet. En wie wil er nu nog arbiter worden? Er is een tekort aan arbiters en er wordt campagne gevoerd om mensen tot het fluiten aan te zetten. Maar met een camera langs het veldom eventuele foute beslissingen waar te nemen lijkt me dat niet te lukken.

Wat als er geschopt wordt achter de rug van de scheidsrechter? Dan staan er altijd nog twee grensrechters langs de lijn.

Maar als die het ook niet hebben gezien omdat het spel zich op dat moment ergens anders afspeelt? Ik ben een voorstander van twee scheidsrechters in het veld, net als bijhet hockey. Als het dan nog niet lukt dan is het niveau van aanstelling verkeerd.

Waarom denkt U dat ook bij het amateurvoetbal camera's een rechtsprekende functie zullen krijgen? Omdat ze al langs de lijn staan. Niet alleen Studio Sport zendt voetbal uit. Ook de lokale omroepen. De KNVB moet een duidelijk standpunt innemen. Of de scheidsrechter neemt de beslissingen, of een electronisch oog. Maar niet een combinatie van beiden.