Ajax ontmantelt wanordelijke PSV-defensie

AMSTERDAM, 19 febr. - Geconfronteerd met de competitietopper tegen PSV ordende Leo Beenhakker de afgelopen week nogmaals zijn gedachten omtrent het eventuele verlengen van zijn contract met Ajax, dat in 1991 afloopt. Twee visies van de Ajax-coach staan daarbij centraal. Ajax is in de optiek van Beenhakker te lang een kweekvijver geweest voor gerenommeerde clubs in Europa als PSV, AC Milan en Barcelona, waar allerlei ex-Ajacieden figureren die in Amsterdam voor een appel en een ei van de hand zijn gedaan.

Bovendien ontbreken in de Meer in de praktijk te vaak de financien voor de enkele gerichte aankoop die zelfs Ajax nu en dan moet verrichtenom zich weer definitief te vestigen aan de (internationale) top. Is het door belastingzorgen gekwelde Ajax-management echter in staat die plooien recht te strijken dan lijkt een goed huwelijk gesloten tussen Beenhakker en zijn 'Ajax-jongens', over wie de trainer na afloop van de 3-2 overwinning tegen aartsrivaal PSV vertederd opmerkte: 'Ik heb ze net in de kleedkamer verteld dat ik van ze houd. Even maar hoor... , want zondag moeten we weer tegen Sparta. En ik heb het al zo vaak meegemaakt bij Real Madrid. Het landskampioenschap in Spanje werd niet beslist in de wedstrijden Real Madrid-Barcelona, maar in duels als Mallorca-Barcelona of Osasuna-Real Madrid. Johan Cruijff zal dat zo langzamerhand ook wel begrijpen. Ik ben blij dat we in verliespunten nu weer gelijk staan met PSV maar de titel gaat toch naar de ploeg die in de zogenaamde mindere wedstrijden de minste verliespunten laat liggen.

Het gaat er om in de andere wedstrijden het vermogen te hebben net zo goed te spelen als vandaag. Wat dat betreft is de weg nog lang.' Dat laatste ervaart vooral PSV. De afgelopen vier jaar werd het elftal landskampioen met een totaal aan tegendoelpunten in 34 competitie-wedstrijden dat tussen de vijftien en twintig goals schommelde. Na het duel tegen Ajax in het uitverkochte Olympisch stadion (45.000) heeft PSV in 22 wedstrijden al 28 doelpunten tegen. Het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona heeft niet alleen in aanvallend opzicht een remmende werking gehad, het heeft vooral de defensie van PSV ontwricht en achtergelaten in vaak volstrekte wanorde. Aan de vooravond van de cruciale Europa-Cupduels tegen Bayern Munchen geen opwekkend vooruitzicht.

Malaise

In het Olympisch stadion werd een nieuw hoofdstuk aan de defensie-malaise bij PSV toegevoegd. Hoofdrolspelers waren PSV-doelman Hans van Breukelen en Ajacied Jan Wouters, die met twee doelpunten een werkzaam aandeel in de Ajax-overwinning had. Bij het tweede doelpunt van Ajax prikte Wouters de bal uit een vrije trap langs de opgestelde spelersmuur in de door Van Breukelen opengelaten hoek van het doel. De PSV-doelman had zich achter zijn eigen spelers opgesteld en oogstte woedende reacties van zijn ploeggenoten. De doelman van het Nederlands elftal, die de laatste tijd wel vaker van de kaart is, merkte beschaamd op: 'PSV heeft vandaag zonder keeper gespeeld. Daarom hebben we met 3-2 verloren.'

Jan Wouters strooide nog wat zout in de wonden met de lakonieke reactie: 'Ik begreep er niets van. Blankenstein (scheidsrechter MS) zei nog dat ik moest wachtenop zijn fluitje. Toen hij floot stond Van Breukelen nog steeds te slapen in de verkeerde hoek van het doel.' Het amateuristische gestuntel kon PSV-trainer Guus Hiddink echter niet verleiden tot een sceptische beschouwing over zijn elftal dat gisteren tot twee keer toe een voorsprong uit handen gaf. Hiddink: 'Ik heb aan deze wedstrijd beslist geen kater overgehouden. Als ik zie hoe we gespeeld en gestreden hebben, dan geeft me dat voldoende vertrouwen voor de komende tijd. Ik denk dat we voldoende kwaliteit hebben om landskampioen te worden. Je speelt vanmiddag tenslotte op het niveau van een Europa-Cupwedstrijd.'

Mentale kracht

Repliek van Beenhakker: 'Juist daarom ben ik zo gelukkig met dit resultaat. Wij hebben duidelijk aangetoond tegen een klasseploeg als PSV mee te kunnen komen. Er is veel twijfel geweest over de mentale kracht van deze groep. Daar was dit keer niets op aan te merken.

De wijze waarop de ploeg twee keer is teruggekomen had ik voor deze wedstrijd niet voor mogelijk gehouden.' PSV speelt zondag in de lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen echter zonder Gerets en Vanenburg, die van Blankenstein hun derde gele kaart ontvingen. De voor het wereldkampioenschap in Italie afgevallen 'toparbiter' trok in totaal vijf keer geel (Gerets, Vanenburg, Witschge, Blind en Ellerman). Voornamelijk het gevolg van de agressieve instelling waarmee het mentaal scherpe Ajax de strijd met de grote rivaal uit Eindhoven wenste uit te vechten.

Na een afwachtende beginfase spatte het voetbal-vuurwerk uiteen in Amsterdam, waar zich een voetbalkrachtmeting ontwikkelde van bijna on-Nederlandse allure. Een schot en kopbal op de buitenkant paal van Roy en Romario, wervelende acties in het zestienmetergebied, een hoog tempo en herhaaldelijk wisselende spelsituaties; het vormde een welkome afwisseling voor het risicoloze breedtevoetbal dat de Nederlandse eredivisie zo'n beetje in de saaiste voetbalcompetitie ter wereld heeft getransformeerd. Hiddink: 'Het is een afschuwlijk cliche, maar het Nederlandse voetbal was vandaag de grote winnaar.' De PSV-trainer gaf nog wat af op Blankenstein die Romario in kansrijkepositie had teruggefloten maar voegde er in een adem aan toe dat PSV na de interne strubbelingen van de afgelopen weken op tijd herboren lijkt voor de beslissende eindsprint in de competitie en Europa Cup. Hoewel het elftal zich gisteren volslagen verkeek op de mentaliteit van Ajax en de tactische ingrepen van Beenhakker. Wouters speelde ver voor zijn eigen verdediging, terwijl Winter in plaats van Blind op Romario speelde. Tijdens de winterstop in een duel tussen PSV en Ajax in een toernooi in Lissabon was dat allemaal anders geweest. Beenhakker: 'Romario speelt zo goed. Die man haal je nooit uitde wedstrijd. Daarom is Winter een goede keus geweest. Tegen twee spitsen laten wij Wouters twintig meter voor zijn centrale verdedigre spelen. Dat hebben we tegen Austria Wien ook gedaan.'

Ambities

Verder fungeerde de even actief als gedurfd spelende Marciano Vink als extra centrale verdediger bij Ajax. Even dreigde de zwarte verdediger dedupe te worden van zijn eigen ambities. Ajax-doelman Menzo riep 'los' op het moment dat Vink een sliding inzette om de bal te blokkeren. Door dat eigen doelpunt kwam PSV op een 2-1 voorsprong, nadat het via Vanenburg (Pettersson maakte gelijk) de eerste helft ook al een keer de leiding had genomen. Twee doelpunten van Wouters keerden het tijvoor Ajax. Na de al eerder gememoreerde vrije trap 'sloop' Wouters het strafschopgebied van PSV binnen, waar een aantal Eindhovense verdedigers een voorzetje van Roy totaal verkeerd inschatte. Volkomen vrij gaf Wouters het laatste tikje, opnieuw in een verlaten PSV-doel.

    • Marc Serné