Kok wil witwassen van zwart geld bij de banken tegengaan

ROTTERDAM, 17 febr. - Minister Kok van financien wil de bestaande identificatieplicht voor het storten van geld bij banken aanscherpen en een informatieplicht voor banken invoeren. De maatregelen, die gisteravond door Kok werden aangekondigd in KRO's Brandpunt, zijn bedoeld om het witwassen van zwart geld tegen te gaan en volgen op nieuwe richtlijnen van de Europese Gemeenschap.

Het gaat vooral om het witwassen van gelden uit zware criminaliteit, met name de handel in verdovende middelen. Volgens Kok handelt het hierbij om miljarden guldens. Experts schatten dat over de gehele wereld per jaar negentig miljard dollar wordt witgewassen.

Een woordvoerder van de Amrobank stelt dat in de praktijk al een identificatieplicht bestaat: 'Iedereen die een rekening opent is al verplicht zich te identificeren. Het is me nog niet duidelijk wat Kok hieraan wil aanscherpen.' Een wettelijke informatieplicht bestaat nog niet. 'Wel hebben we interne regels', aldus de woordvoerder. 'We willen immers zelf ook niet bij zwartgeldpraktijken betrokken raken.' De ABN kent vergelijkbare interne regelingen. Bankmedewerkers moeten het Openbaar Ministerie waarschuwen als er een vermoeden bestaat dat het aangeboden geld zwart is. 'Maar je moet wel erg sterk in je schoenen staan voordat je een klant aangeeft', relativeert de woordvoerder van de Amro.