Kalme beurs schrikt van dreigement verzekeraars

AMSTERDAM, 17 febr. - De Amsterdamse beurs sloot de week uiteindelijk af met stijgende koersen, maar veel inspiratie tot een levendige handel was er niet. De beurs werd opgeschrokken door het bericht dat de Nederlandse verzekeraars de bruigeven aan de handel in aandelen, als de voor hen ongunstige belastingplannen doorgang vinden.

De Amsterdamse beurs volgde deze week het gebrek aan animo op de internationale effectenmarkten. De week begon gedrukt in de naweeen van de dalende koersen op obligatiemarkten. Wall Street bleef betrekkelijk koud onder de teloorgang van Drexel Burnham, maar van een levendige handel was geen sprake. In Japan was de handel verder terughoudend als gevolg van de parlementsverkiezingen die morgen worden gehouden. De gedrukte stemming die de eerste drie dagen de Amsterdamse beurs overheerste, verbeterde aan het einde van de week, toen een groot aantal koersen weer aantrokken. Dat was het gevolg van het achterwege blijven van verdere renteverhogingen in West-Duitsland, dat allerwege als een positief teken wordt gezien.

De markt schrok op door uitlatingen van Nationale Nederlanden en Delta Lloyd dat de Nederlandse verzekeraars de handel in aandelen op de Amsterdamse beurs wel voor gezien houden. Het wetsontwerp dat de koerswinsten op aandelentransacties bij verzekeraars wegbelast, ligt ten grondslag aan deze vergaande stap, die in niet mis te verstane bewoordingen werd geformuleerd.

Een poging, zo wordt algemeen verondersteld, om de plannen alsnog in de Eerste Kamer (de Tweede Kamer heeft zich reeds akkoord verklaard met de voorstellen) te laten sneuvelen. Als dat echter niet lukt en de verzekeraars de daad bij het woord voegen, is een en ander een lelijke tegenvaller voor de intiatiefgroep Amsterdam internationaal financieel centrum.

Het effect van het terugtrekken van de verzekeraars is weliswaar gering (naar schatting 1 miljard gulden omzet op de aandelenmarkt zou wegvallen op een totale omzet van 196 miljard), maar niet echt bevorderlijk voor de reputatie van Amsterdam. Bovendien spreekt er uit de reacties van de verzekeraars ook een zekere ergernis over het gebrek aan initiatief bij het beursbestuur. Dat zal de eenheid van de intitiatiefgroep, waarin namens de verzekeraars Delta Lloyd-topman Zoutendijk zitting heeft, bepaald niet ten goede komen.

Transport en opslag- en handelsonderneming Van Ommeren Ceteco (VOC) kon weer terugkijken op een week met levendige handel. Het fonds steeg op aanhoudende geruchten van de verkoop van de handelstak Ceteco. Stond het aandeel eind vorige week nog op fl.37,80, deze week werd afsloten op fl.40,70 na een zeer drukke handel. In de kielzog profiteerden ook de transportfondsen Internatio Muller en Nedlloyd van de hogere VOC-koersen. Nedlloyd kan echter maar beter uit de beleggingsportefeille geweerd worden, zo menen de analisten van Van Meer James Capel die het fonds op een sell hebben staan. Weinig groei in de kernactiviteiten voor de komende jaren en de drukkende werking van omvangrijke investeringsprogramma's om het Europese transportnetwerk op peil te houden, strekken weinig tot aanbeveling, aldus Van Meer. Een korting van ongeveer 10 procent op de intrinsieke waarde van fl.100 per aandeel komt hen niet onredelijk voor. Dat betekent dat de huidige koers van fl.90,50 het voorlopige maximum zou moeten zijn.

Met het langzaam op gang komende carnaval hadden de vakbonden geen beter moment uit kunnen kiezen om Heineken met een staking op de knieen te dwingen. De koers van het fonds kreeg aanvankelijk een lichte koersdruk te verwerken, maar herstelde in loop van de week van de opgelopen schade. De week werd afgesloten op fl.110,70, tegenover een slot van fl.107,20 eind vorige week.

    • Steven Adolf