Gaslek in Noordzee zou 'spontaan' zijn ontstaan

IJMUIDEN, 17 febr. - In de Noordzee is op 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder een lek ontdekt in een gasleiding van van de oliemaatschappij Placid Oil. Volgens een woordvoerder van Placid Oil gaat het om een gering lek dat spontaan zou zijn ontstaan.

Het lek werd ontdekt door de bemanning van een helikopter. Die nam hevige borrelingen in het wateroppervlak waar en waarschuwde het Kustwachtcentrum in IJmuiden. Vanuit een Kustwachtvliegtuig werd geconstateerd dat het om een lekke gasleiding ging.

De Kustwacht heeft het scheepvaartverkeer gewaarschuwd ten minste vijf kilometer uit de buurt van het lek te blijven. Volgens een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat ligt het lek in een drukke scheepvaartroute.

Volgens de woordvoerder van Placid Oil is er geen acuut ontploffings- of ontbrandingsgevaar, omdat het ontsnappende gas door de stevige wind snel verwaait. Placid heeft een schip naar de plaats van het lek gestuurd om onderzoek te verrichten.

De lekke leiding heeft een doorsnede van 90 centimeter en staat onder hoge druk. Placid heeft de oliemaatschappijen Unical en Wintershal verzocht het transport via de leiding vanaf de winningsplatforms in het blok L-10 te staken. Dagelijks pompen beide maatschappijen via de 178 kilometer lange leiding circa 36 miljoen kubieke meter Noordzeegas naar Uithuizen.

Enkele maanden geleden maakten kaderleden van de FNV op gezag van in de off-shore werkzame vakbondsleden openbaar dat diverse transportleidingen voor gas en olie op de bodem van de Noordzee in slechte tot zeer slechte staat zouden verkeren.