CKK verkoopt doelwit Van den Nieuwenhuyzen

AMSTERDAM, 17 febr. - Cindu-Key en Kramer (CKK) wil een dochteronderneming verkopen, zij het niet aan Joep van den Nieuwenhuyzen, directeur van CKK's concurrent (en grootaandeelhouder) Begemann, maar aan derden. Begemann had al meer dan 50 procent van de aandelen CKK gekocht, om de overneming van de CKK-dochter te bespoedigen.

Het gaat om het dakbedekking- en pijpbekledingsbedrijf Key en Kramer in Maassluis. CKK is over de verkoop van deze dochter in gesprek met Esha Beheer in Groningen en Schokindustrie in Zwijndrecht, onderdeel van de Hollandsche Beton Groep (HBG). Van den Nieuwenhuyzen is het daarmee niet eens. Hij zegt desgevraagd zich te beraden op acties.

Key en Kramer is met een omzet van 212 miljoen goed voor bijna de helft van de omzet van CKK. De dochteronderneming hoorde juist eergisteren dat zij samen met haar twee potentiele kopers de helft van een grote order heeft gekregen voor bekleding van een pijpleiding van Zeebrugge tot in het Noorse Continentaal Plat. De andere (noordelijke) helft van die order is gegund aan een onderdeel van het Van den Nieuwenhuyzens concern Begemann. Met de hele order is fl.

280 miljoen gemoeid. CKK zegt Key en Kramer te willen afstoten om het voortbestaan van dat bedrijf te waarborgen. De onderneming is 'te klein om een werkelijk Europese positie in te nemen'.

Esha wil alle aandelen Key en Kramer overnemen, waarbij Schokindustrie overweegt een belang van 50 procent te nemen in dat onderdeel waar het allemaal om gaat: Key en Kramer Coatings.

Van den Nieuwenhuyzen is ontstemd omdat CKK hem en het publiek juist altijd vertelde dat het concern niet opgesplitst mocht worden, omdat het zo'n mooie eenheid was.

Volgens een woordvoerder van CKK heeft de directie niet overwogen om de aandeelhouders toestemming te vragen voor de verkoop van het belangrijke deel van het concern. 'We zijn een structuurvennootschap', geeft hij als argument. Wel heeft CKK-directeur drs. C. A. de Kloe gisterochtend Van den Nieuwenhuyzen telefonisch op de hoogte gesteld van de beoogde transactie. 'Dat vonden we fair jegens hem, ' aldus de woordvoerder. 'Hij vatte het heel sportief op.'

Van den Nieuwenhuyzen en de Kloe hadden elkaar eergisteren overigens ook al gebeld, om elkaar geluk te wensen met het binnenhalen van de order.

Van den Nieuwenhuyzen ziet niets fairs in de handelswijze van CKK. 'We hadden juist afgesproken om nadat we de order binnen hadden om de tafel te gaan zitten. In plaats daarvan verkopen ze meteen de volgende dag. Dat is niet volgens afspraak.' Van den Nieuwenhuyzen wijst er ook op dat wie een bedrijfsonderdeel verkoopt moet denken om werkgelegenheid en een goede prijs. 'Een goede prijs krijg je door met meer partijen te praten. Maar ze hebben niet met mij gepraat.

'

Hij bevestigt dat hij graag een bod had gedaan. Puur als belegger zegt Van den Nieuwenhuyzen wel begrip voor de transactie: Volgens zijn informatie was de verkoopprijs fl.37 miljoen, maakte Key en Kramer vorig jaar fl.6 miljoen verlies en betekent verkoop jaarlijks fl.4 miljoen minder rentelasten voor CKK. Het bedrijfsresultaat van CKK verbetert dus 10 miljoen en dan komt er nog een bijzondere bate omdat de verkoopprijs boven de boekwaarde ligt.