Akkoord over nieuwe cao bij Hoogovens

EGMOND AAN ZEE, 17 febr. - De directie van het staalbedrijf Hoogovens (17.000 werknemers) en de vakbonden hebben in beginsel overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Hoogovens garandeert dat er tijdens de vijftien maanden die het contract duurt in het kader van de komende reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Na afloop van de cao zal het concern zich inspannen om gedwongen ontslagen te voorkomen. Dit heeft een woordvoerder van de Industriebond FNV vanmorgen meegedeeld.

Het cao-overleg liep vorige week vast op de weigering van Hoogovens om een garantie voor werkgelegenheid te geven. Na het stellen van een ultimatum kwam gisteren het overleg weer op gang. De bonden zullen he resultaat met een positief advies voorleggen aan hun leden. De eis van de bonden om voor de 3.000 werknemers in de dagdienst de 36-urige werkweek in te voeren, is afgeketst op een 'absolute blokkade' van Hoogovens. Wel krijgen dag- en kantoordienst een extra vakantiedag.

Wat loon betreft, is het eindbod van Hoogovens van kracht gebleven. De werknemers krijgen per 1 april 3 procent loonsverhoging en per januari 1991 nog eens 0,75 procent. In oktober dit jaar is een eenmalige uitkering van 2 procent voorzien. De winstdeling over 1989 bedraagt 5,15 procent. De vut-leeftijd blijft de komende twee jaar op 60 jaar gehandhaafd.