Winst wordt verlies voor werkloze

ROTTERDAM, 16 febr. - Een 35-jarige Rotterdamse vrouw is gisteren door de politierechter veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat zij in 1986 had verzuimd de Gemeentelijke Sociale Dienst te melden dat ze in de lotto een prijs van 91.000 gulden had gewonnen. De vrouw, die nu een baan heeft als verpleeghulp, had sinds 1985 naast haar uitkering regelmatige inkomsten uit werk voor een uitzendbureau. Toen de Sociale Dienst daar in 1988 achter kwam, bleek bovendien dat de vrouw in 1986 een prijs van 91.000 gulden had gewonnen in de lotto. Volgens de vrouw heeft ze van het bedrag 50.000 gulden geleend aan haar broer die een eethuisje wilde beginnen. Die onderneming is inmiddels failliet. Van de rest van het bedrag is ze twee keer naar Suriname gereisd waar zij haar moeder onderhoudt, een keer alleen en een keer met haar vier kinderen, in leeftijd varierend van twee tot negentien jaar. De vrouw kwam al in december voor de rechtbank. De politierechter hield de zaak toen aan, omdat hij een rapport van de reclassering wilde en er bovendien prijs op stelde dat de vrouw werd bijgestaan door een advocaat. De officier van justitie eiste bij die gelegenheid twee maanden gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk. De raadsman van de vrouw, mr. G. P. Buise, wees er gisteren op dat elke vorm van straf de aangerichte schade alleen maar zal vergroten.

De vrouw heeft nu immers een baan en is dus mogelijk in staat het door de Sociale Dienst gevorderde bedrag van 85.000 gulden terug te betalen. Door gevangenisstraf zou haar baan echter in gevaar kunnen komen. Een boete zou de financiele afwikkeling van de zaak alleen maar compliceren. Ook een alternatieve straf is onwenselijk, omdat de vrouw een kind van twee jaar verzorgt. Politierechter mr. J. Schoonaard zei dat hij er niet over piekerde de vrouw naar de gevangenis te sturen. 'De straf van de afbetaling lijkt me zwaar genoeg', aldus Schoonaard. Hij toonde er begrip voor dat een vrouw met vier kinderen die van een bijstandsuitkering leeft, in de verleiding komt er iets bij te verdienen. 'Maar het kan natuurlijk niet. Er zijn zoveel mensen die van een uitkering moeten leven.'