VNO en NCW onderzoeken mogelijkheden samenwerking

DEN HAAG, 16 febr. - De werkgeversorganisaties VNO en NCW stellen een commissie in die mogelijkheden voor verdere samenwerking moet onderzoeken. De aard van de organisaties moet 'onaangetast' blijven.

Dit hebben de besturen van VNO en NCW vanmorgen bekendgemaakt. Daarmee geven de besturen gehoor aan een verzoek van 15 grote ondernemingen die in een brief van 24 januari om een dergelijke commissie hebben gevraagd. De briefschrijvers dringen aan op een verdergaande samenwerking omdat de Europese eenwording noopt tot een versterking van de belangenbehartiging in Brussel. VNO en NCW benadrukken de krachtenbundeling en vermijden het woord fusie. De woordvoerder van het NCW sluit echter niet uit dat de commissie komt met het advies voor een fusie van beide organisaties. De commissie moet ook bekijken of het mogelijk is een gezamenlijke voorzitter te benoemen. Het NCW zit sinds het vertrek van dr. J. E. Andriessen naar het kabinet (Economische Zaken) zonder voorzitter. Volgens de woordvoerder van het NCW vertraagt het instellen van de commissie de benoeming van een nieuwe voorzitter.