Vertrek Westerterp geeist; Crisis in bestuur Rotterdamse termijnmarkt

ROTTERDAM, 16 febr. - De Rotterdamse olietermijnmarkt Roefex kampt niet alleen met een zwaar tegenvallende omzet, maar heeft nu ook een bestuurscrisis. President-directeur drs. Tj. Westerterp van Roefex (tevens topman van de Amsterdamse Optiebeurs) moet opstappen.

Volgens een groep Rotterdamse handelaren in termijncontracten is Westerterp niet deskundig op het gebied van de oliehandel en doet hij te weinig om de olietermijnhandel in Rotterdam van de grond te tillen.

De makelaars eisen in een brief aan Westerterp dat hij vertrekt.

Westerterp was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. De handelaren zijn al geruime tijd ontevreden over Westerterp, maar ook over de directeur van Roefex, P. de Jong, die een afschrift van de brief aan zijn baas heeft gekregen. De opposanten bevestigen het bestaan van de brief, maar willen geen van allen geciteerd worden. De positie van De Jong is vooralsnog niet in het geding. Aanleiding voor de brief aan Westerterp is diens beslissing om gisteren op het laatste moment een promotiebijeenkomst voor Roefex bij de Optiebeurs in Amsterdam af te gelasten. Westerterp zelf voert als reden daarvoor aan dat hij pas gistermorgen wist van de bijeenkomst. De Rotterdamse oliehandelaren vinden Westerterps weigering om de bijeenkomst te laten doorgaan 'uitermate grof' en verwijten hem daarmee slechte publiciteit voor Roefex te bevorderen. Roefex had eerder te kampen met slechte publiciteit, omdat de handel in termijncontracten na de start van de beurs in november sterk bleek tegen te vallen. Eind december moest de beurs een van de contracten, het ruwe-oliecontract, beeindigen omdat daarvoor totaal geen belangstelling bestond. Nu bestaat er alleen nog een zeer geringe handel in contracten voor zware olie en gasolie. Vanmorgen zei een van de oliemakelaars in Rotterdam dat hij en zijn collega's bij Roefex bijna niets te doen hebben. In het eerste halfuur na de opening van de beurs, vanmorgen om negen uur, was er nog niets verhandeld. Een deskundige van het Londense kantoor van de bank Credit Lyonnais, S. Rietbergen, ziet de toekomst van Roefex na de valse start van de handel in november somber in. Credit Lyonnais had in november drie deskundigen naar Rotterdam afgevaardigd, maar moest die al na enige weken terugtrekken. Volgens Rietbergen is de matige handel niet te wijten aan Westerterp of directeur De Jong, maar veel meer aan de handelaren zelf. 'Die tonen onvoldoende belangstelling. Men kon bij Roefex heel goedkoop, voor 25.000 gulden, een zetel op de beurs kopen. Maar in New York en Londen, waar een veelvoud moet worden betaald, heeft de grote handel plaats. De grote maatschappijen doen daar hun zaken. In Rotterdam is er gewoon niet genoeg volume. Je kunt wel iets bevorderen door goede contacten en publiciteit, maar forceren kun je het niet.'

Een deskundige bij de Amsterdamse Optiebeurs die niet met name genoemd wil worden herinnert aan de moeilijke eerste jaren die deze beurs doormaakte. 'Je moet vechten voor meer handel, het is als met een vliegwiel dat je moeizaam op gang brengt. Dat zal in Rotterdam ook gestaag geprobeerd worden, we geven het nog niet op.'