Supporters moeten club boete betalen

ROTTERDAM, 16 febr. - Zeven supporters van Feyenoord moeten de club wegens voetbalvandalisme ieder 2.500 gulden voorschot aan schadevergoeding betalen. De president van de Rotterdamse rechtbank mr. L. F. D. ter Kuile deed deze uitspraak vanmiddag meteen na afloop van een kort geding dat Feyenoord tegen de vandalen had aangespannen. Het is voor het eerst dat een groep voetbalvandalen op een dergelijke wijze met succes aansprakelijk is gesteld. De president van de rechtbank zei dat dit vonnis 'een signaalfunctie' heeft ten aanzien van die supporters 'die het gehele betaalde voetbal als zodanig grote schade bezorgen'.

Ter Kuile wees er op dat ook al hebben de supporters ieder een kleine rol gespeeld bij het slopen van hekken en de bestorming van het speelveld tijdens een wedstrijd tegen Fortuna, zij in principe allemaal voor de gehele schade aansprakelijk kunnen worden gesteld. Hij noemde dit 'het risico van het vak' van supporter. Feyenoord begroot de totale schade op 115.000 gulden. Dat bedrag bestaat voor het grootste deel uit recettederving doordat Feyenoord als straf voor de incidenten een wedstrijd zonder publiek moest spelen.

Feyenoord vroeg van de supporters 12.000 gulden per persoon maar de president matigde dit bedrag omdat de straf van de KNVB mede een gevolg is van eerdere incidenten bij Feyenoord. Een minderjarige supporter moet 1.200 gulden schade betalen.