ROTTERDAM - Het bergingsbedrijf Smit Tak zal ...

ROTTERDAM - Het bergingsbedrijf Smit Tak zal vanavond omstreeks zeven uur proberen het Amerikaanse booreiland Gilbert Rowe vlot te trekken, dat gistermiddag in noordwesterstorm voor de kust ten zuiden van de Maasvlakte is gestrand. Eerst wilde het bedrijf gebruikmaken van het hoogwater van vanochtend, maar de operatie bleek meer voorbereiding te vereisen, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Kort voordat het booreiland aan de grond liep haalden Belgische en Nederlandse helikopters 33 bemanningsleden van boord. Na de redding van de bemanning werden drie werknemers teruggebracht naar het eiland. Zij konden een van de poten laten zakken, zodat het booreiland niet de kust zou bereiken maar 200 meter uit de wal vastliep. Als gevolg van de hoge waterstand is het wellicht vrij eenvoudig het booreiland vlot te trekken. Het kan voor de vier ingezette slepers lastig worden als de wind naar het zuidwesten draait. Tijdens de storm was het eiland losgeslagen van twee Britse slepers die het van Great Yarmouth voor een onderhoudsbeurt naar Rotterdam brachten. (Foto NRC Handelsblad/ Leo van Velzen)