Rode Kruis levert ruime medische hulp Roemenie

DEN HAAG, 16 febr. - Het Nederlandse Rode Kruis gaat op grote schaal medische hulp leveren aan de regio's Neamt, Iasi en Vaslui in de Roemeense provincie Moldavie. Veertien ziekenhuizen krijgen het komende jaar elk kwartaal een uitgebreide zending chirurgisch materiaal. Ook zullen circa vijftig huisartspraktijken op het platteland worden bevoorraad. Verder gaat het Rode Kruis tehuizen voor gehandicapte kinderen helpen bij de aanschaf van beddegoed, kleding, speelgoed en goederen voor medische verzorging. De hulp wordt gefinancierd uit de opbrengst van de actie voor Roemenie.

Er is naar schatting 3,5 miljoen gulden mee gemoeid. De regio's Neamt, Iasi en Vaslui, die tegen de Russische grens aan liggen, zijn door het Internationale Rode Kruis in Geneve aangewezen als zogenoemd aandachtsgebied voor het Nederlandse Rode Kruis. De hulp aan tehuizen voor weeskinderen in deze streek neemt het Russische Rode Kruis voor zijn rekening. Het Internationale Rode Kruis coordineert op het ogenblik de hulpinspanningen voor Roemenie van in totaal 21 Rode Kruis-verenigingen, waaronder die uit Oost- en West-Europa, Japan en de Filippijnen. Het doel van de operatie is de komende twaalf maanden voor zoveel mogelijk Roemenen de meest essentiele medische voorzieningen beschikbaar te stellen.