Rechtbank neemt blad Aktueel uit de handel

ROTTERDAM, 16 febr. - De Amsterdamse rechtbank heeft gistermiddag in kort geding bepaald dat het jongste nummer van het weekblad Aktueel uit de handel moet worden genomen. In het blad wordt beschreven hoe met een kleurenkopieerapparaat Nederlandse bankbiljetten eenvoudig vervalst kunnen worden. Voor elke dag dat Akteel, met een oplage van honderduizend exemplaren, na zaterdagavond zes uur nog in de handel is moet uitgever De Vrijbuiter in Gilse een dwangsom van vijftigduizend gulden betalen. Volgens de rechtbank pleegde Aktueel valsemunterij door met succes voor enkele duizenden guldens valse biljetten uit te geven, dit om de lezer te overtuigen. Verder zou sprake zijn van uitlokking van valsemunterij doordat precies wordt beschreven hoe de biljetten het best vervalst kunnen worden. Omdat het strafbare feiten betreft heeft De Nederlandsche Bank hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank kan dat gevangenisstraf en geldboetes tot gevolg hebben. Het kort geding richtte zich vooral op de schending van het auteursrecht waarvan sprake is zodra een bankbiljet wordt gekopieerd. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank kan de betrokken journalist in een strafzaak mogelijk als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat de valse biljetten allemaal zijn teruggevraagd. Het aanzetten tot een misdrijf blijft echter volledig overeind. Aktueel stelt dat het artikel vooral bedoeld was als waarschuwing voor de consument. De techniek zou bij de onderwereld al lang bekend zijn. De woordvoerder van de Nederlandsche Bank noemt dat 'onzin' omdat fotokopieen wegens het ontbreken van relief en watermerk voor grootschalige valsemunterij onbruikbaar zijn. 'De onderwereld kent wel betere methoden. Het artikel brengt juist kruimeldieven op een idee, die slechtzienden en andere zwakken in de samenleving te grazen nemen', aldus de woordvoerder.