Ook de tweede hoofdredacteur van De Limburger legt functieneer

ROERMOND, 16 febr. - De enig overgebleven hoofdredacteur van het dagblad De Limburger, N. Bergkamp, heeft vanmorgen aangekondigd dat hij zijn functie neerlegt. Hij blijft in dienst van De Limburger, maar zal voor de VNU Dagbladengroep, waarvan de krant deel uitmaakt, innovatieprojecten gaan opzetten en begeleiden. De Limburger zit nu zonder hoofdredacteur, omdat Bergkamps collega F. Wijnands begin deze maand is opgestapt. Hun vertrek is het gevolg van een conflict met de meerderheid van de redactie, die op 16 december het vertrouwen in de twee hoofdredacteuren heeft opgezegd. De directies van De Limburger en de VNU Dagbladengroep hebben Bergkamp vorige week laten weten dat hij kon blijven als hij samen met de drie adjunct-hoofdredacteuren plaats nam in een 'hoofdredactioneel college'. In dat team zou hij een beperkt takenpakket krijgen. Nu Bergkamp met die oplossing geen genoegen neemt, zullen de adjunct-hoofdredacteuren voorlopig gedrieen de hoofdredactie voeren. Hun eerste opdracht is met behulp van een adviseur de redactie te reorganiseren. De onderlinge verhoudingen zijn volgens een onafhankelijk onderzoek, dat in januari is uitgevoerd, volkomen scheef gegroeid. Het gebrek aan management-capaciteiten van de hoofdredactie werd als een van de belangrijkste oorzaken gezien. Het gedwongen vertrek van Bergkamp heeft een scheiding teweeggebracht tussen de Maastrichtse en de Roermondse redactie. Bergkamp, die hoofdredacteur van de Maas- en Roerbode was voordat die krant in 1971 fuseerde met de Nieuwe Limburger, is tijdens het conflict steeds gesteund door de vijftien journalisten van de Roermondse redactie. Zij hebben vanmorgen verklaard dat zij het vertrek van Bergkamp, 'een rasjournalist met hart voor de zaak', zeer betreuren. 'Er bestaat geen vertrouwenscrisis tussen deze redactie en de heer Bergkamp.'

Ook hebben zij verklaard zich als Middenlimburgse redactie sterk te willen maken voor het behoud van de Middenlimburgse identiteit van hun editie.