ONDERZOEK

Levende katten hebben meestal een zachtere vacht dan levende honden. Als we de uitslag van het knuffelonderzoek moeten geloven is dat bij speelgoedbeesten precies andersom. Want jullie hebben meer honden dan poezen als knuffelbeest. En waarom vinden de meeste kinderen dat ene dier het fst, liever dan alle andere? Omdat het zo zacht is. Dat geldt niet alleen voor honden, maar ook voor beren, draken en dinosaurussen. En voor het oor van een muisbeest, zoals Janneke (8 jaar) schrijft. Ze is bijna verliefd op haar Mevrouw Muis. Voor de meeste inzenders zal het wel moeilijk zijn geweest een lievelingsdier uit te kiezen. Want kinderen hebben tegenwoordig gemiddeld tussen de tien en twintig dieren en poppen. Er zijn ook wel een paar kinderen die hun eerste popje of diertje trouw zijn gebleven. Maar er zijn ook uitschieters naar boven. Er is zelfs iemand met 120 knuffels! Meisjes hebben nog steeds meer poppen dan jongens. Er is maar een jongentje (Geert van 6) dat meer poppen dan dieren heeft. Toch is een pop ook voor een jongen soms de allerliefste. Willem- Jurphaas van Rietschoten (10 jaar) vindt Boudewijn het liefst. Het is een pop van stof en gevuld met kapok. 'Het grappige vind ik: als ik er een jaar mee geknuffeld heb is het net alsof de kapok opgelost is, dan moet mijn moeder hem weer vullen. Maar dan is hij weer te bol en dan moet ik weer veel knuffelen enz.'

Meindert Peters (6 jaar) vindt zijn pop Nicolien het liefst 'omdat ze zulk mooi haar heeft.'

De meeste poppen die het liefste worden gevonden zijn geen speelpoppen met mooie kleren en zo, maar lapjespoppen. Tante Grada van Oscar Eijben (5) is bij voorbeeld 'een lekker zacht lapje met een rond hoofdje gevuld met schapenwol.'

Tanta Grada heeft geen oogjes, neusje of mondje, die bedenkt Oscar er zelf bij. Meisjes hebben vaker poppen dan jongens, maar toch vinden ze een dier vaak het liefst. Zoals Laura van Haaften (9). Laura heeft 26 poppen en beesten, maar ze vindt haar schaap Bets het liefst 'omdat het een schaap is van echte schapenwol en je kan het gebruiken als kussen.'

Het antwoord van Laura laat zien dat er nog meer redenen zijn om een pop of dier uit te verkiezen dan alleen maar de zachtheid. Het is ook belangrijk dat hij lekker ruikt of dat je er goed mee kan slapen.

Joost Hogerwerf (5) houdt het meest van zijn konijn Kiki 'omdat haar nek zo fijn om mijn vinger kan worden gedraaid. Die houd ik dan tegen mijn neus aan en zo val ik in slaap.'

Merel van Schie (11) vertelt over de speciale voordelen van haar konijn Nijntje of Snuffelijne: 'Als ik vroeger lag te duimen hield ik het ijzeren merkje, dat in zijn oor zat net onder mijn neus, dat was zo lekker koud.'

Geluiden zijn ook belangrijk. Merijn Wildschut (9 jaar, en al in het bezit van 37 beesten en 2 poppen) is dol op een pantertje omdat hij gevuld is met droge rijst, en dat knispert zo lekker. Kees (8) geeft het meest om Woefie (ja, een hond) 'omdat er zand of zoiets in zit.'

Dhoya (8) heeft de ongewoonste reden om van haar dier te houden. Artoo is rood en heeft grote ogen. Volgens Dhoya is het een soort krokodil en ze houdt zoveel van hem omdat ze in de prehistorie is geinteresseerd. Het populairste beest van de televisie is Alf.

Alf is een buitenaards wezen en hij ziet er heel raar uit. Maar Kimberley van der Muren (9 jaar) vindt hem het leukst omdat Alf rood haar heeft en zij ook. Toch kan het veel kinderen niet zoveel schelen hoe hun knuffel er uitziet. Eva (11) heeft bij voorbeeld een slappig konijn, dat even groot is als een melkpak dat op z'n kant ligt. Noortje Vissers hond Kuun is wit en even groot als een trui zonder mouwen. Bij dit soort dieren doet het er niet meer toe of ze mooi zijn. Je raakt aan ze gehecht.

Arthur Reinout houdt bij voorbeeld het meest van Winnie de Poe 'omdat ik die al 7 jaar heb, en ik ben 7 jaar.'

Winnie de Pooh is een beer. Als we een knuffelbeesten top tien zouden maken, staat de beer absoluut nummer 1. Vroeger hadden kinderen vaak teddyberen, maar nu slapen ze vaker met Winnie de Pooh of met een pandabeer. Op de tweede plaats staat de hond, daarna komt het konijn en dan pas de poes. De zeehond en de aap delen de vijfde plaats. Houden Nederlandse kinderen niet van koeien? Er is maar een jongetje (Johnny Coster, 10 jaar) met een koe als knuffelbeest, maar dat is geen Nederlands jongetje, want hij zit op de internationale school in Vilsteren. De koe van Johnny heet Aflaaa. De meeste beren heten gewoon Beer, en de honden Hond. Hans (8), die zelf een hond en een olifant heeft, legt uit waarom. 'Ik noem ze gewoon het dier ze naam'.

Alleen voor zeehonden gaat dat nooit op. Misschien is dat woord te lang. De zeehonden die meededen aan het onderzoek hebben allemaal een mooie naam, zoals Duiker, Witter, Seabart en Tom. Bijna iedereen slaapt met zijn dier of pop. Spelen gebeurt minder vaak, ook al zijn er veel kinderen die alles met hun beest of pop doen en ze zelfs mee naar school nemen. Dat mag helaas niet altijd. De dieren zelf vinden meestal alles best. Joost Hogerwerf over zijn konijn: 'Ik gooi haar ook wel eens van de trap en ook dat vindt ze leuk. Omdat je op vakantie ook slapen moet, mogen de meeste dieren mee op reis en uit logeren. Snowy, het sneeuwluipaard van Carlo Modesca van Beckh is al heel bereisd. Met zijn baas was hij in Nederland, Italie en Argentinie. Snowy mocht alleen niet mee naar Arizona, toen mocht Bunny, Carlo's konijn, mee. Misschien was dat niet zo erg voor Snowy, want de meeste beesten raken weg op vakantie. En als je hem dan kwijt raakt, krijg je hem nooit meer terug. Het is dus beter om hem thuis verliezen. Janneke van 8 verliest haar muis wel drie keer per week. Dan denkt ze dat een van haar familieleden hem in de prullenbak heeft gestopt. Gelukkig komt de muis altijd weer terug, net als het lapjespopje Tante Grada, dat nog net voor de vuilnisauto kwam uit de vuilniszak kon worden gered. Ook Laura van Haaften heeft geluk gehad: 'Ik heb Bets wel eens verloren op het perron. Toen begon ik heel hard te huilen. Die nacht kon ik niet slapen. De volgende dag gingen we naar de gevonden voorwerpenman.

Daar kregen we hem weer terug.'

Lucky Luckas (10) trof een ander lot. Toen zijn fret niet meer terug kwam was hij zo verdrietig dat hij twee jaar lang niet gelukkig was. Het is maar goed dat je in de winkel soms weer precies hetzelfde dier of popje kunt kopen. Maar dat helpt niet altijd, want de haas van Ada Haas (10) was vroeger oranje, maar nu helemaal grijs. Door het knuffelen.

Zo'n haas vind je nooit meer. Het is daarom te hopen dat Hadassah I. Kiek (4 1/2) zijn gele beest terug vindt. Geel Beest, die een haas is, moet volgens de brief nog ergens in huis zijn. Laat hem alsjeblieft te voorschijn komen! Want Hadassah heeft wel 120 knuffelbeesten, maar Geel Beest is het allerbeste beest op de hele wereld. BIANCA STIGTER