In DDR run op banken om 'Dag X'

OOST-BERLIJN, 16 febr. - De Oostduitse bevolking reageert met groeiende onzekerheid op de komende radicale munthervorming. Gevolg: paniekaankopen en lange rijen voor de spaarbanken.

Op zijn laatst in maart zal naar verluidt de Bundesbank bankbiljetten ter waarde van 38 miljard D-Mark en munten ter waarde van 3 miljard D-Mark in de DDR transporteren. Daarmee wordt de DDR-bevolking gegeven waar ze jarenlang op heeft gewacht: hard geld waarvoor men alles kan kopen. Voor de balies van de banken en de kassa's van de winkels is het drukker dan normaal. In warenhuis 'Centrum' aan de Berlijnse Alexanderplatz ligt op de tapijtenafdeling geen kleedje van betekenis meer. In de meubelwinkel aan hetzelfde plein staan alleen nog wat meubels die zelfs de Oostduitsers voor niks nog niet willen hebben. Wat aan tv's, camera's, koelkasten en fietsen nog voorradig is in de weinige speciaalzaken in de hoofdstad, vindt gretig aftrek. Veel mensen kunnen het echter niet over hun hart verkrijgen om voor hun zuur verdiende spaargeld (gemiddeld 9.000 Ostmark per inwoner) drie wasmachines te kopen die ze niet nodig hebben, of een schilderij wat ze niet mooi vinden, alleen maar omdat het geld misschien volgende maand niets meer waard zal zijn. Zij vormen de lange rijen voor de banken. Daar willen velen oude kredieten nog in Ostmark in een keer afbetalen, voordat ze het in harde D-Mark moeten doen. En daar halen ze vier- of vijfcijferige bedragen van hun rekening, om deze vervolgens over nieuw te open rekeningen van familieleden te verdelen. 'Daar krijgen opa, oma, kleinzoon, neef en nicht plotseling een spaarbankboekje', aldus een woordvoerder van de Spaarbank van de stad Berlijn. De reden: de angst dat op 'Dag X', net als op 21 juni 1948 in het westen van Duitsland een maximum gesteld zal worden aan het bedrag dat 1 op 1 kan worden omgewisseld. Deze woordvoerder deelde verder mee dat in januari de DDR- burgers rond 110 miljard D- Mark, die ze konden ontvangen uit het deviezenfonds in ruil voor Ostmarken, op nieuwe D-mark-rekeningen bij de Staatsbank van de DDR hebben gestort.

Of het aantal vertrekkende Oostduitsers, dit jaar al bijna 90.000, na de munthervorming zal afnemen is niet waarschijnlijk. Bonn zegt dat de DDR-bevolking door de D-Mark 'zo snel als mogelijk is aansluiting zal vinden bij het welvaartsniveau in de Bondsrepubliek'.

'Wat is snel?' vraagt een man bij het raadhuis zich af. 'De komende jaren zullen wij minder blijven verdienen. En dat hebben wij niet verdiend. We zijn even goed opgeleid als zij. En werken even hard. Er zullen dus nog velen gaan, D-Mark of niet'.

    • Henri Beunders