Hossen met 'Gerard-mutsen' op WK

ROTTERDAM, 16 febr. - Vanochtend zijn in alle vroegte enkele tientallen autobussen vanuit verschillende opstapplaatsen in Nederland richting Oostenrijk vertrokken. De passagiers, de meeste met oranje muts op en oranje das om de nek, zijn op weg naar Innsbruck waar de plaatselijke schaatspiste dit weekeinde wordt omgetoverd tot een stukje Nederland in den vreemde. De supporters zullen er alles aan doen om Europees kampioen Bart Veldkamp, Ben van der Burg, Gerard Kemkers en Thomas Bos, op de baan waar Piet Kleine in 1976 Olympisch goud won, naar topposities bij de wereldkampioenschappen schaatsen te schreeuwen. In totaal zullen ongeveer tienduizend Nederlanders de tribunes van het inmiddels danig verouderde stadion bevolken. Het organisatiecomite had volgens een woordvoerster 'makkelijk het dubbele aantal kaarten in Nederland kunnen afzetten, maar door de geringe capaciteit van het stadion (10.700 plaatsen) hebben we veel mensen moeten teleurstellen'.

In Oostenrijk bestaat, ondanks het feit dat Michael Hadschieff - nota bene rijdend in zijn eigen woonplaats - tot de favorieten behoort, nauwelijks belangstelling voor het evenement. Touringcar Reisbureaus in Nederland die arrangementen naar het WK organiseerden, konden de vraag naar kaartjes ook nauwelijks aan.

Reisbureau-directeur Peerdeman zegt dat hij ruim 1.700 mensen aan een verzorgde reis naar Innsbruck heeft geholpen. 'Vervoer, hotel en toegangskaartje. De meeste mensen gaan met een touringcar, maar er is ook een speciale chartervlucht ingezet. Een klein aantal mensen gaat met de eigen auto', aldus Peerdeman, die ook nog zeshonderd losse kaarten heeft verkocht. Die mensen moeten in Innsbruck zelf een overnachtingsplaats zien te vinden, wat volgens het organisatiecomite niet eenvoudig zal zijn. Peerdeman heeft ook veel mensen moeten teleurstellen. 'De belangstelling is enorm. Maar niet alleen de kaartjes voor de wedstrijden waren snel uitverkocht, ook aan de vraag naar hotelbedden in Innsbruck of omgeving hebben we niet geheel kunnen voldoen. Dat komt echter voor een groot gedeelte omdat er daar al veel mensen zijn voor een wintersportvakantie.'

Enkele honderden landgenoten zijn eerder deze week of eind vorige week al naar Innsbruck vertrokken. Zij combineren een bezoek aan de schaatskampioenschappen met een korte skivakantie en zijn in de meeste gevallen al in het bezit van een toegangskaartje. Peerdeman heeft de indruk dat veel Nederlanders op de bonnefooi naar Oostenrijk gaan in de hoop daar alsnog een kaartje te bemachten. De organisatie van het WK heeft, gezien het grote aantal telefoontjes uit Nederland voor toegangsbiljetten, dezelfde vermoedens, maar wijst erop dat de accommodatie niet wordt uitgebreid. Alleen eventueel niet opgehaalde kaartjes gaan alsnog in de verkoop. 'Natuurlijk kunnen de Nederlanders ook proberen kaartjes te kopen van andere supporters, maar dat zal dan voornamelijk van landgenoten moeten zijn. En dat lijkt me erg onwaarschijnlijk', aldus een medewerker van het organiserend comite. Fanclub Albert Riemsma, voorzitter van de Gerard Kemkers-fanclub die bijna vijf jaar geleden spontaan werd opgericht nadat Nederlands meest besproken schaatser van het seizoen wereldkampioen bij de junioren werd, heeft de vraag naar kaartjes voor het wereldkampioenschap zien aankomen. De dag nadat Kemkers zich definitief voor het kampioenschap wist te plaatsen bestelde Riemsma een tripje ('bustocht naar en van Innsbruck, hotel, toegangskaart en vervoer van het hotel naar het ijsstadion voor 360 gulden. Dat is toch niet duur?') voor 350 supporters. In zeven bussen zijn ze vanochtend vanuit Eelde vertrokken. Niet met oranje mutsen en dassen, maar met mutsen en dassen in de kleuren rood, geel en blauw. 'Dat zijn de kleuren van de gemeente Eelde, waar Gerard woont. Een aantal huismoeders is ooit begonnen te breien voor de fans van Gerard. Maar de vraag was zo groot dat we aan een vrouw met een professionele breimachine hebben gevraagd of die ons niet kon helpen. In totaal zijn er nu 1.300 'Gerard-mutsen' in omloop, en naar de dassen is de vraag ook groot', zegt de voorzitter die voor de fans staanplaatsen heeft gereserveerd. 'Natuurlijk gaan we voor het schaatsen, maar het feestvieren en hossen is minstens zo belangrijk.

En dat gaat op de staantribune veel beter.'

Het organisatiecomite is 'zeer verheugd' over de toeloop uit Nederland. 'Bij een wereldkampioenschap hoort sfeer en als de Nederlanders niet zouden komen hadden de schaatsers hier voor vrijwel lege tribunes gereden.'