Hockeyers laten tegen Argentinie een punt liggen

LAHORE, 16 febr. - De Nederlandse hockeyploeg heeft vanmiddag een grote kans laten liggen om vrijwel zeker te zijn van een plaats bij de laatste vier bij het wereldkampioenschap in Lahore. De zege tegen Argentinie had Oranje in een riante positie gebracht. Het werd door een laat en verdiend doelpunt van de Zuidamerikanen op de valreep nog 3-3. Nu moet Nederland uit de resterende twee wedstrijden - tegen India (morgen) en Australie (maandag) - zeker nog drie punten halen om definitief de halve finale te bereiken. Indien de Argentijnen in twee duels een steek laten vallen zijn twee punten genoeg.

De grootste kans op een zege zal Nederland tegen India hebben. De Aziaten zijn al uitgeschakeld voor een hogere klassering. 'Maar we moeten niet van de positie van de tegenstander uitgaan. India kan vrijuit spelen en zal zeker willen winnen', aldus bondscoach Hans Jorritsma die zijn ploeg vanmiddag in de verdediging af en toe een onzekere indruk zag maken. Nederland had het vanmiddag niet makkelijk tegen het fris spelende Argentinie. In een vierlandentoernooi in oktober kwam Oranje al met moeite tot 3-3 tegen de Zuidamerikanen. Toen al sprak Jorritsma van een goede waarschuwing voor de wereldtitelstrijd. Nederland begon ook fel en dat resulteerde al na vijf minuten in een voorsprong, Floris-Jan Bovelander benutte de eerste strafcorner. Oranje bleef sterker, kwam tot een serie goede aanvallen, maar verzuimde 2-0 te scoren. Argentinie had wel succes. De Pakistaanse arbiter Bajwa kende vlak voor rust een dubieuze strafbal toe - de bal zou even onder doelman Leistra zijn blijven liggen. Geneyro zorgde ondanks een 'show' van Leistra van zeven meter voor 1-1. Eveneens door benutte strafballen kwam Nederland drie minuten in de tweede helft tot 3-1. Eerst kreeg Altube de bal op zijn voet na een schot van Jacques Brinkman dat anders zeker doel had getroffen.

Marc Delissen benutte de strafbal. Dezelfde speler werd een minuut later na een zeer knappe solo onregelementair in de cirkel gestopt en weer ging de bal op de stip. Nu mocht Bovelander scoren, zijn vijfde treffer in dit toernooi. Argentinie was daarna beter en kwam via Ferraro en, in de slotseconden, via Pailos nog tot 3-3 terug. Bij Nederland werd record-international Cees-Jan Diepeveen (252 interlands) voor het eerst na vele jaren gepasseerd. Erik Parlevliet stond nu op het middenveld. Uitzinnig In de andere groep zijn West- Duitsland (vanmorgen 4-0 tegen Ierland) en thuisland Pakistan (voor een uitzinnig publiek 1-0 tegen Canada) en Engeland de kandidaten voor de laatste vier. De Britten hebben een achterstand opgelopen door de verrassende 4-1 nederlaag tegen Spanje. Indien Nederland de halve finale haalt zegt Jorritsma geen voorkeur te hebben voor Pakistan of West-Duitsland. Met de Pakistani die zeer wisselvallig spelen, krijgt de ploeg ook het zeer lawaaierige thuispubliek tegen. Jorritsma is de laatste dagen echter meer onder de indruk geraakt van de Westduitsers. 'Zij spelen', aldus de coach, 'zeer zuinig en effectief. Ze houden constant vier spelers achter en lopen geen stap te veel.'

'Maar', realiseert een optimistische Jorritsma zich, 'we doen het zowel tegen West-Duitsland als tegen Pakistan altijd wel goed'.

    • Hans Klippus