General Motors

Het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM) heeft de resultaten in het vierde kwartaal van 1989 sterk zien verslechteren door het inzakken van de automarkt in de VS. De winst werd gehalveerd van 1,39 miljard dollar tot 700 miljoen dollar. Over het gehele jaar was er een winstdaling met dertien procent van 4,85 miljard dollar tot 4,22 miljard dollar. De omzet verminderde in het vierde kwartaal van 32,4 miljard dollar tot 31,3 miljard dollar. Over het gehele jaar was er een omzetgroei met 2,7 procent van 123,6 miljard dollar tot 126,9 miljard dollar. De verkoop van personenauto's en bedrijfswagens verminderde vorig jaar twee procent tot 7.946.000 stuks. Dat was vooral toe te schrijven aan de slechte verkoop in de VS. De dochteronderneming Electronic Data Systems boekte in 1989 voor het vijfde achtereenvolgende jaar een recordwinst en de activiteiten van GM buiten de VS leverden voor het derde achtereenvolgende jaar een recordresultaat op. De winst van de financieringsdochter GMAC daalde van 1,2 miljard dollar tot 1,1 miljard dollar.