Firma's steunen studie naar handel Hongarije

ROTTERDAM, 16 febr. - Studenten van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit zoeken in het Nederlandse bedrijfsleven ondersteuning voor een ambitieus onderzoek naar de mogelijkheden voor handel met Hongarije. Deel van het onderzoek is een 'verkenningsreis' van de studenten in juni van dit jaar naar Hongarije. Hoe kan het Nederlandse bedrijfsleven profiteren van de huidige ontwikkelingen in Hongarije, welke problemen doen zich hierbij voor en hoe kan men deze oplossen? Voor een antwoord op deze vraag hebben zestien ondernemingen zich al als financier van het studieproject Hongarije 1990 aangemeld.

Het onderzoek wordt verricht door de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR). Thema van het project is: mogelijkheden voor de overdracht van management, know-how en technologie. Er is een brochure verstuurd naar 800 ondernemingen, waarvan er tot nu toe 60 hebben gereageerd.

Bedrijven kunnen voor een minimumbedrag van 1000 gulden deelnemen aan een algemeen onderzoek, of kunnen de studenten de mogelijkheden voor de eigen onderneming in Hongarije laten onderzoeken (de kosten hiervan zijn ongeveer 5000 gulden). In oktober worden de onderzoeksresultaten op een congres gepresenteerd.

Er is nog een aanzienlijk gat in de begroting voor het project te dichten, maar Onno Rombouts, project-coordinator, denkt dat de belangstelling groot is. 'Vijf bedrijven hebben interesse voor een exclusief onderzoek en twaalf hebben zich ingeschreven voor het algemene project. Nog iedere dag komen er nieuwe reacties binnen.'

Rombouts wil de namen van de bedrijven niet noemen, maar het zou vooral om multi-nationals gaan. Het project dat een jaar loopt, is door een goede aanpak interessant genoeg voor het bedrijfsleven, meent Rombouts. 'Behalve de twintig studenten economie zijn er nog twee wetenschappelijke medewerkers bij het project betrokken om de kwaliteit te garanderen.'

Rombout zegt dat de EFR al een aantal contacten met Hongaarse ministeries en bedrijven heeft opgebouwd. 'Van de Hongaren krijgen we alle medewerking. Ze willen alles uit het Westen hebben.'