Drie rode kaarten en 3-2 nederlaag voor Barcelona bij Real Madrid; Positie Johan Cruijff verder aangetast

MADRID, 16 feb. - Wat teleurgestelde aanhangers van de FC Barcelona tot nu toe niet was gelukt, kreeg scheidsrechter Garcia de Loza gisteravond wel voor elkaar. Johan Cruijff en Ronald Koeman ruimden voortijdig het veld. In de chaotische laatste minuten van de uitwedstrijd tegen Real Madrid kregen trainer en centrale verdediger beiden een rode kaart, assistent-trainer Bruins Slot kreeg geel. De binnen hun club omstreden Nederlanders wilden gisteravond niet ingaan op de incidenten die ertoe hadden geleid dat ze van het veld werden gestuurd. Cruijff wilde het onderzoek van de Spaanse voetbalbond afwachten. Volgens Koeman moeten de televisiebeelden maar uitwijzen of hij zijn tegenstander Paco Llorente al dan niet opzettelijk een trap tegen het scheenbeen gegeven heeft. 'Maar het is vreselijk dat dit net nu gebeurt, terwijl er toch al zoveel tegen ons geschreven wordt in de pers', zei hij bij het verlaten van het stadion. De laatste vijf minuten van de wedstrijd werden ingeleid door een vuurwerkbom die ontplofte achter de hielen van een grensrechter.

Meteen bij de hervatting, enige minuten later, raakte aan de overkant van het veld Koeman in duel met Llorente, die door de Nederlander van achteren onderuit werd gehaald. De rode kaart die scheidsrechter Garcia de Loza daarop trok was voor een woedende Cruijff aanleiding het veld op te stormen, gevolgd door verzorgers, reserves en uiteindelijk ook politie om de kluwen debatterende mensen te ontwarren. Politiemensen moesten Cruijff vervolgens ook dwingen om de trappen naar de kleedkamer af te dalen. Nauwelijks was dat gebeurd of rechterverdediger Aloisio beantwoordde een provocatie van de Madrileen Martin Vazquez met een kopstoot. Ook de donkere Braziliaan kon daarop naar beneden, zodat Barcelona de wedstrijd met negen man uitspeelde. Zorgen De vreugde over de 3-2 overwinning bleef bij de thuisclub zeer beperkt. Real Madrid-trainer John Toshack maakte zich na afloop vooral zorgen over de manier waarop zijn spelers in de tweede helft een 3-0 voorsprong uit handen hadden gegeven. Snelle uitbraken van Madrid leidden voor rust tot doelpunten van Michel en Butragueno, terwijl Barcelona langzaam heen en weer schuivend steeds weer vastliep in de witte verdediging.

In de tweede minuut van de tweede helft scoorde Hugo Sanchez uit een strafschop het derde doelpunt voor Madrid. Daarna had Barcelona, waarin Julio Salinas een meer aanvallende opdracht had gekregen, het betere van het spel. Uit een reeks van doelrijpe kansen schoot de door zijn trainer nauwelijks gewaardeerde Salinas twee keer raak. Een derde goal, van Roberto, werd afgekeurd. Voor Barcelona is de dreigende schorsing van twee spelers en de coach op dit moment een veel groter zorg dan het verlies van twee punten in Madrid. Door de nederlaag wordt een toch al onoverbrugbare achterstand van zeven punten op de nummer een van de competitie vergroot tot negen. Barcelona wil daarom alles op het veroveren van de Spaanse beker zetten, maar zal die inspanning, waarschijnlijk zondag tegen Valencia al, moeten leveren met een verzwakte ploeg. Ook de positie van Cruijff en zijn beschermheer, voorzitter Nunez, is door de incidenten verder aangetast. Cruijff zelf herhaalde gisteren nog maar eens wat hij al weken zegt wanneer hij wordt geconfronteerd met geruchten over zijn naderende vertrek: dat hij een contract heeft voor twee jaar en een uitstekende verstandhouding met de leiding van zijn club.

Diezelfde leiding, in de persoon van voorzitter Nunez, leed echter eerder deze week in een ledenvergadering fors gezichtsverlies toen zijn voorstel voor een contributieverhoging maar ternauwernood werd aangenomen en hij in antwoord op heftige kritiek verzekerde dat het toch echt de clubleden zelf waren geweest die in grote meerderheid (93 procent) voor de komst van Cruijff waren geweest. Niet alleen de tegenvallende resultaten, maar ook de verstrekkende bevoegdheden die de Nederlandse trainer binnen de organisatie geniet hebben de ontevredenheid van de socios gewekt. De omstandigheid dat Cruijff en Koeman bovendien over de duurste contracten bij Barcelona beschikken, heeft die onvrede verder versterkt. Tegelijkertijd vormt het geldbedrag dat met hun ontslag gemoeid zou zijn echter ook een rem op besluiten in die richting. Vervanger Een hardnekkig gerucht wil dat Nunez zelf al weken geleden een vervanger voor Cruijff heeft gepolst die gereed staat om de zaak over te nemen. Sinds enkele dagen doet in Spanje ook het bericht de ronde dat Leo Beenhakker naar het Italiaanse Juventus zou willen vertrekken, waarna Cruijff zijn rol bij Ajax zou kunnen overnemen.

Cruijff verzekert echter dat hij het liefst zijn contract bij Barcelona met een derde jaar zou willen verlengen. Ronald Koeman, die zich recent door het uiten van openbare kritiek op de kwaliteit van de aanvallers in zijn ploeg ook al niet populairder heeft weten te maken, zei gisteravond dat het team nog als een man achter zijn trainer staat. 'De meeste spelers zijn heel tevreden. We trainen en spelen in een heel goede sfeer. Het is daarom juist zo frustrerend wanneer je het steeds net niet haalt, wanneer je net de beslissende pass niet weet te geven. Zeker wanneer je, zoals vanavond, merkt dat je sneller bent dan je tegenstander is dat een enorme teleurstelling.'

    • H. M. van den Brink