Voetbalclub pakt vandalen aan met schadeclaim

ROTTERDAM, 15 febr. - Betert een voetbalvandaal zijn leven als hij eenmaal door de strafrechter tot de orde is geroepen? De advocaat van Feyenoord, mr. J. Mentink, heeft er een hard hoofd in. Neem nou die acht jongens die op 20 augustus vorig jaar tijdens de wedstrijd Feyenoord-Fortuna het hek sloopten, het veld bestormden en de spelers met stenen belaagden. 'Als dienstverlening moeten zij nu wilgen knotten in de Krimpenerwaard. Dat de politierechter ze dan als alternatieve straf ten minste had verplicht tot het verrichten van klusjes in de Kuip of het gras maaien. Dan was er in ieder geval nog iets goed gemaakt', moppert Mentink.

Dat voetbalsupporters zich weinig onder de indruk tonen van de tolerante strafrechtelijke bejegening, bewijst volgens Mentink het feit dat zes van de acht jongens die nu zijn veroordeeld al eerder voor voetbalvandalisme terecht hebben gestaan. De voetbalclub Feyenoord neemt daarom voortaan zelf het heft in handen.

Voor de Rotterdamse rechtbank wordt morgen in kort geding van de acht 'supporters' elk 12.000 gulden voorschot geeist op de vergoeding van de schade die door de club in totaal op 115.000 gulden wordt begroot. Als de vordering slaagt, zal Feyenoord vaker naar dit wapen grijpen.

Het is voor het eerst dat een voetbalclub in kort geding genoegdoening probeert te krijgen. 's Lands meest beruchte voetbalvandaal, de bommengooier uit Oss, is inmiddels na een normale civiele procedure veroordeeld tot het betalen van 273.000 gulden schade.

Overdrijven

Er zijn mensen die vinden dat de advocaten een beetje overdrijven door duizenden guldens te eisen van jongeren. De advocaat van Ajax, mr. J. Italianer, is het daar niet mee eens. Zijn claim van vijf ton zal dan waarschijnlijk wel nooit volledig kunnen worden geind, voorlopig moeten de vandalen uit preventief oogpunt de stuipen op het lijf worden gejaagd. 'En je weet maar nooit', zegt Italianer. Iemand heeft hem verteld dat de stavengooier een fanatieke voetballer is. 'Misschien wordt hij wel een tweede Ruud Gullit en dan is er nog wel meer geld te halen.' De aangesproken voetbalsupporters voelen zich door de civiele acties zeer beledigd en uiterst onrechtvaardig behandeld. De vader van de bommengooier uit Oss doet er alles aan te voorkomen dat er van zijn bij hem inwonende zoon geld kan worden geplukt. Het salaris dat de jongen verdient in het bedrijf van zijn vader - exploitant van marktstalletjes - is op papier slechts 875 gulden voor een dienstverband van 24 uur per maand. De zoon is inmiddels ook uit pa's testament geschrapt.

Advocaat Utermark snapt best dat het de KNVB moeite zal kosten de vordering te innen. Hij zegt dan ook bereid te zijn om 'elk concreet schikkingsaanbod' te bespreken. Maar als het moet zal hij de bommengooier lang achtervolgen. 'Als hij een normale baan krijgt, pak ik hem alsnog.

'

De vordering verjaart in ieder geval pas na dertig jaar. Feyenoords raadsman Mentink denkt er precies zo over. Zijn tegenpartijen hoeven trouwens maar 12.000 gulden de man op te hoesten. Mentink zal de president van de rechtbank bovendien zeggen dat hij de rechter vrij laat in het bepalen van het definitieve voorschot. 'Als het maar veel geld is', dan is Mentink tevreden.

Mochten de supporters straks werkelijk niet in staat blijken schadevergoeding te betalen dan is Feyenoord in principe bereid met de vandalen te bespreken hoe ze in natura hun schuld kunnen aflossen door in en om het stadion klusjes te verrichten.

Videobeelden

Mentink begint het kort geding morgen met het tonen van videobeelden van de ongeregeldheden. 'De rechter kan dan zien welke ongemene agressie de supporters toonden en dat daar echt geen kruid tegen gewassen is.'

De vandalen verwijten Feyenoord willekeur door acht supporters te laten opdraaien voor de schade die honderden hebben aangericht. Mentink heeft geen medelijden. 'Dan moeten die acht jongens maar regres nemen op hun niet door de politie herkende vriendjes van vak-S'. Het kort geding zal door veel supportersgroepen met belangstelling worden gevolgd. In tegenstelling tot de twee andere civiele zaken waar het om een duidelijk aanwijsbare vandaal ging, staat nu voor het eerst een groep terecht. Mentink verwacht niet dat dit zijn zaak moeilijker maakt. 'Ik word door het recht geholpen omdat bij het handelen in groepsverband het causaliteitsvereiste minder scherp wordt gesteld. Je kunt dan wel niet precies vaststellen wie wat exact heeft gedaan, duidelijk is dat er sprake is van een groep die zich collectief heeft misdragen en dan is het niet meer zo relevant wat ieders aandeel is geweest', zegt Mentink.

Ook al heeft een supporter een kleine bijdrage geleverd aan het uit de hand lopen van de wedstrijd, hij kan voor de gehele schade aansprakelijk worden gesteld. Mentink zegt dat Feyenoord er echter bewust voor heeft gekozen gedaagden slechts voor een proportioneel gedeelte aan te spreken. 'Je moet voorkomen dat je van die vandalen ook nog martelaren maakt.'

    • Marcel Haenen