Verzet EG tegen overnemeing Franse UTA door Air France

BRUSSEL, 15 febr. - De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de overname door Air France van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA. Dat heeft de Europese commissaris voor concurrentie, Sir Leon Brittan, gisteren bekendgemaakt.

De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft besloten brieven aan de betrokken luchtvaartmaatschappijen en de Franse regering te sturen waarin zij haar bezwaren tegen de fusie uiteenzet. Door de overname, vorige maand, heeft het staatsbedrijf Air France vrijwel een monopolie verworven op de Franse luchtvaartmarkt. Sir Leon wilde gisteren alleen kwijt dat in de brieven is verwezen naar artikel 86 van het Verdrag van Rome, dat een verbod behelst op monopolievorming.

De beslissing betekent een overwinning voor Sir Leon, die steeds een hard standpunt heeft ingenomen in dergelijke kwesties, vaak tegen de wil van collega-commissarissen. In het geval van de fusie van Air France en UTA leek met name de commissaris voor transport, Karel van Miert, geen grote bezwaren te hebben omdat die een schaalvergroting van de Europese luchtvaart betekent. Ook Commissievoorzitter Jacques Delors is voorstander van een versterking van de positie van de Franse luchtvaart.