Syrie en Israel zouden praten over vredesproces

ROTTERDAM, 15 febr. - Syrie en Israel hebben de afgelopen vier maanden in Oostenrijk tweemaal een informele gespreksronde gehouden over de mogelijkheid van een bilateraal vredesproces, dat de Syrische president Assad altijd heeft afgewezen. Dat heeft de Britse krant The Independent vandaag gemeld. De krant citeert Westerse en Arabische diplomaten. Uit andere bron was eerder al een dergelijk bericht gekomen. De Israelische premier Shamir heeft gezegd van niets te weten en de berichten als fantasie afgedaan.

De berichten komen na Syries recente toenadering tot Egypte - als laatste in de Arabische wereld die zich de afgelopen jaren al massaal met Egyptes vrede met Israel had verzoend - en na de aankondiging van de Sovjet-Unie dat zij niet langer van plan was ongelimiteerde hoeveelheden wapens naar Damascus te sturen. Moskou liet daarbij weten niet langer president Assads streven naar strategische gelijkwaardigheid met Israel te steunen. Syrie, dat er economisch zeer slecht aan toe is, is tegelijk diep betrokken bij de ontwikkelingen in het buurland Libanon.

Volgens The Independent spelen Egypte en de Verenigde Staten op de achtergrond een rol bij de Syrisch-Israelische contacten. De Amerikaanse ex-minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance zou in dat kader in de afgelopen weken Damascus en Tel Aviv hebben bezocht.