Staking bij Heineken kan carnaval treffen

ROTTERDAM, 15 febr. - Het lijkt alsof het personeel van Heineken het erom heeft gedaan. Vlak voor carnaval, het alcoholfeest bij uitstek, gooien de medewerkers de bierproduktie plat. Er komt geen druppel meer uit de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch.

Als de staking nog veel langer aanhoudt, voorzien vooral de grotere kroegen, cafes en restaurants problemen. Voorlopig is er geen enkel probleem. 'De groothandel heeft nog voorraden voor een week', vertelt L. Ezinga, voorzitter van de brancheorganisatie Horeca Nederland 'Maar als het langer dan een week gaat duren kunnen Heineken-tappers de dupe worden.' De kleinere horeca-zaken kunnen vrijwel probleemloos overschakelen van Heineken op andere merken. Maar voor de ondernemingen die met zogenoemd 'kelderbier' werken, met voorraden van 1000 liter, wordt het lastiger, meent Ezinga.

Heineken heeft voor het kelderbier een apart procede, waardoor andere brouwerijen hun bier niet of nauwelijks in de voorraadtank kunnen gieten, legt Ezinga uit. De kelderbier-kroegbaas kan volgens hem natuurlijk op fustbier overschakelen, op bier in vaten van 50 liter. Maar in topdruktes tijdens het carnaval zijn de fusten dan nauwelijks meer aan te slepen, aldus de voorzitter van Horeca Nederland, de organisatie waar 9000 van de totaal 36.000 horeca-ondernemers bij zijn aangesloten. Ezinga zou het overigens zeer betreuren als het personeel van Heineken met opzet vlak voor carnaval in staking zijn gegaan. 'Als dat zo is, is mijn vetrouwen in de Heineken-werknemers zeer geschaad.' Het grootwinkelbedrijf Albert Heijn reageert vrij laconiek op de staking bij Heineken. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn kan Nederlands grootste kruidenier tot eind deze week met de eigen voorraden vooruit. Als de staking bij Heineken ook volgende week doorgaat zal Albert Heijn gewoon ander bier in de schappen zetten. Brouwers Bier bijvoorbeeld, het eigen huismerk.

Heineken zelf wil niet op de ontwikkelingen vooruit lopen en wacht gewoon het kort geding af dat morgen speelt. De bierbrouwer heeft nog niet berekend hoeveel de staking haar gaat kosten.