Sharon wil premier van Israel worden

TEL AVIV, 15 febr. - De nog formeel in functie zijnde Likud-minister van handel en industrie Ariel Sharon heeft zich gisteravond kandidaat gesteld voor het premierschap. In een vraaggesprek voor de televisie liet hij er geen twijfel over bestaan erop uit te zijn Likud-premier Yitzhak Shamir zo snel mogelijk ten val te brengen.

De juridisch adviseur van de regering, Josef Harish, heeft bepaald dat Sharons ontslag als minister, dat hij maandag op de bijeenkomst van het centrale comite van Likud aankondigde, ongeldig is. Volgens Harish kan een minister uitsluitend tijdens een regeringszitting zijn ontslag nemen.

Ondanks druk vanuit Likud om op zijn ministersstoel te blijven zitten is Sharon vastbesloten zondag volgens de regels van het spel ontslag te nemen. 'Als hij dat niet doet wordt hij er door Shamir uitgegooid', lieten naaste medewerkers van Shamir de media weten. 'Dat plezier gun ik hem niet', zei Sharon gisteravond. 'Dit keer kan hij (Shamir) alleen zichzelf ontslaan.' Sharon zette uiteen dat hij van plan is vanuit Likud een keiharde oppositie tegen Shamir te voeren. 'Ik ben van mijn stoel opgestaan opdat later niet kan worden gevraagd waarom niet voor een ramp is gewaarschuwd.' Sharon hekelde de wekelijkse regeringszittingen waar onder het genot van koekjes en vruchten over de 'moord op joden werd gediscussieerd en mij niet de gelegenheid werd gegegeven mijn standpunt uiteen te zetten'.

De opgeluchte reactie van het Witte Huis op zijn aftreden vergeleek Sharon met het Amerikaanse ingrijpen in Zuid-Vietnam, 'dat tot zijn val leidde'.

'Dat bewijst dat ik en mijn standpunt de stichting van een Palestijnse staat tegenhouden. Tot mijn grote spijt hebben we te maken met een verlamde regering die niet in staat is beslissingen te nemen. De schuld daarvoor ligt bij de premier', zei Sharon.

Sharons optreden van gisteravond wordt door de Israelische pers vandaag als 'pathetisch' omschreven. 'Er ontbreekt nog maar weinig aan dat hij zegt te worden gedreven door krachten die hoger en sterker dan hijzelf zijn, dat hij een ontmoeting met God had', schrijft Hadashot.