Rentestijging leidt tot dure hypotheken

ROTTERDAM, 15 febr. - Renteverhogingen op de kapitaalmarkten jagen de hypotheekrente in heel Europa omhoog. De Verenigde Spaarbank heeft gisteren de hypotheekrente met een half procentpunt verhoogd, de grootste stijging sinds jaren. Een woordvoerder van de vereniging Eigen Huis verwacht dat andere Nederlandse financiele instellingen zullen volgen.

De Amev zal naar verwachting nog deze week een hypotheekverhoging bekendmaken. Nationale Nederlanden, Amro, ABN, NMB, Postbank en Rabobank zeggen nog geen beslissing over een hypotheekverhoging te hebben genomen.

In het Verenigd Koninkrijk is de hypotheekrente gisteren na een stijging met 0,9 procentpunt gekomen op een historisch hoogtepunt van 15,4 procent.

De rente van een vijf jaar vast hypotheek met gemeentegarantie is bij de Verenigde Spaarbank met ingang van vandaag gestegen van 8,8 tot 9,3 procent. Sinds begin vorig jaar is de gemiddelde hypotheekrente (vijf jaar vast plus gemeentegarantie) toegenomen van 7,03 tot 9,13 procent.

Volgens een woordvoerder van de vereniging Eigen Huis hebben de recente verhogingen van de hypotheekrente ertoe geleid, dat steeds meer huisverkopen op het laatste moment niet doorgaan, omdat de kandidaatkoper de financiering niet rond krijgt.

Pag.15: Britse hypotheken