Reageerbuisbevruchting in 12 ziekenhuizen toegestaan

DEN HAAG, 15 febr. - Reageerbuisbevruchting zal in twaalf ziekenhuizen mogen worden toegepast. Zes van de achttien instellingen die om een vergunning hadden gevraagd voor in vitro fertilisatie (IVF) is toestemming geweigerd. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Simons (volksgezondheid) en minister Ritzen (onderwijs) gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De ziekenhuizen waar buisbevruchting mag worden uitgevoerd zijn de acht academische ziekenhuizen en vier algemene: het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, het Diaconessenhuis in Voorburg, het Sophia Ziekenhuis in Zwolle en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Voorwaarde tot voor het verlenen een vergunning voor buisbevruchting was dat het ziekenhuis moest voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zoals die worden vermeld in het planningsbesluit over reageerbuisbevruchting. De zes afgewezen ziekenhuizen voldoen niet aan deze eisen, en zullen, volgens de brief, ook binnen een jaar hieraan niet kunnen voldoen. De elf goedgekeurde instellingen voldoen volgens een recent onderzoek weliswaar ook niet allemaal aan de kwaliteitscriteria, maar hier wordt wel een tijdige verbetering verwacht.

Het College van Ziekenhuisvoorzieningen heeft eind vorig jaar al gesteld dat beperking van het aantal centra waar buisbevruchting mag worden uitgevoerd op juridische problemen zal stuiten. Volgens het college zijn de eisen die WVC heeft opgesteld zo vaag dat een beroep van een instelling tegen het ontnemen van een vergunning voor buisbevruchting zeker door het ziekenhuis gewonnen zal worden.

Reageerbuisbevruchting wordt voor ziekenfondspatienten voorlopig gesubsidieerd. Een geslaagde behandeling kost gemiddeld 25.000 gulden. In afwachting van de uitvoering van het plan-Dekker is de behandeling nog niet opgenomen in het ziekenfondspakket.