Praag: Paus benoemt vijf nieuwe bisschoppen

ROME, PRAAG, 15 febr. - De paus heeft gisteren vijf nieuwe bisschoppen benoemd voor tot nu toe vacante bisdommen in Tsjechoslowakije. Daarmee hebben, net op tijd voor het voorgenomen bezoek van de paus aan Tsjechoslowakije in april, alle dertien bisdommen van het land een door de paus benoemde leider.

Een Vaticaanse woordvoerder wees gisteren op de eer die de de paus de Slavische katholieken heeft willen bewijzen door de bisschoppen te benoemen op de feestdag van de heiligen Kiril en Methodius. Die heiligen brachten duizend jaar geleden het Christendom naar de volkeren van Oost-Europa en zijn enkele jaren geleden tot patroonheiligen van Europa uitgeroepen.

De nieuwe benoemingen illustreren de verbetering in de betrekkingen tussen Praag en Rome sinds de val van het communistische bewind in de herfst van vorig jaar. Dat bewind heeft twintig jaar lang een vrije benoeming van bisschoppen door de paus verhinderd. Als gevolg daarvan zijn de meeste bisdommen jarenlang vacant gebleven.

De gisteren benoemde bisschoppen zijn Eduard Kojnok (Roznava), Aloy Tkac (Kosice), Miroslav Vlk (Ceske Budejovice), Vojtech Cikrle (Brno) en Rudolf Balaz (Banska Bystrica). Het Tsjechoslowaakse persbureau CTK heeft gisteren een nieuwe directeur gekregen, de voormalige dissident Petr Uhl. Hij volgt de onlangs afgetreden Ales Benda op, die zijn functie maar twee maanden heeft uitgeoefend. Uhl heeft in het verleden een grote rol gespeeld in de dissidente beweging. Hij behoorde tot de oorspronkelijke ondertekenaars van de beginselverklaring van Charta 77 en heeft lang gevangen gezeten. (Reuter, AP)