'Miss Daisy': negen Oscar-nominaties

AMSTERDAM, 15 febr. - De nominaties voor de op 28 maart uit te reiken Oscars, die gisteren in Hollywood bekend werden gemaakt, vermelden opmerkelijk veel niet-Amerikaanse namen. De door de Australier Bruce Beresford geregisseerde Hollywoodproduktie Driving Miss Daisy werd negen keer genoemd, onder meer wegens de hoofdrollen van Jessica Tandy en Morgan Freeman als een zuidelijke mevrouw en haar zwarte chauffeur.

Acht nominaties verwierf Born on the Fourth of July, onder meer voor regisseur Oliver Stone en acteur Tom Cruise in de rol van Vietnamveteraan Ron Kovic, op wiens boek het eveneens genomineerde scenario is gebaseerd. Vijf nominaties kregen de Ierse film My Left Foot (regisseur Jim Sheridan en hoofdrolspeler Daniel Day Lewis) en Glory over een zwarte infanteriedivisie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Als beste film worden ook voorgedragen Field of Dreams van Kevin Costner en Dead Poets Society van Peter Weir. Naast de Australier Weir, de Ier Sheridan en Oliver Stone worden Woody Allen (Crimes and Misdemeanors) en de Engelse debutant Kenneth Branagh als beste regisseur voorgedragen, de laatste voor zijn Shakespeare-verfilming Henry V en als beste acteur in dezelfde film. Voor beste actrice staan Jessica Tandy, Jessica Lange (Music Box), Michelle Pfeiffer (The Fabulous Baker Boys), de Engelse Pauline Collins (Shirley Valentine) en de Franse Isabelle Adjani (Camille Claudel) kandidaat.

Bruno Nuyttens filmbiografie van Auguste Rodins minnares Camille Claudel wordt ook genomineerd als beste niet-engelstalige film, naast Nuovo Cinema Paradiso uit Italie, Jesus de Montreal uit Canada, Waltzing Regitze uit Denemarken en Santiago - The Story of His Life uit Porto Rico. De Nederlandse inzending Leedvermaak blijft buiten de prijzen.