Libanon eist zilverschat van Engelse markies terug

BEIROET, 14 febr. - De regering van Libanon wil de veertien zilveren stukken uit de vierde en vijfde eeuw, die Sotheby's binnenkort gaat veilen, terughebben. Volgens de krant A-Safir in Beiroet heeft minister-president Salim Hoss via het ministerie van buitenlandse zaken zijn ambassadeurs in Zwitserland, Engeland en bij de Unesco gevraagd de verkoop van de kostbare zilverschat te voorkomen. Gegevens over de te veilen stukken vermeldde de krant niet. Sotheby's is van plan de 'schat' te zijner tijd tien dagen tentoon te stellen in New York, voordat de veiling in Zurich wordt gehouden. De waarde van de stukken ligt tussen de 140 en 300 miljoen gulden. Het gaat om de belangrijkste vondsten uit de Romeinse tijd die in deze eeuw zijn gedaan, aldus archeologen.

De schat, waarvan de oorsprong nog steeds onduidelijk is, omvat veertien kunstig bewerkte schotels, kommen en flaconnen, die vermoedelijk voor 1980 uit het land, vermoedelijk Libanon, van herkomst zijn gesmokkeld. Daarna zijn de stukken in bezit gekomen van de Engelse markies van Northampton, die ze nu wil laten veilen. Sotheby's weet niet meer dan dat ze zijn aangetroffen in een groot bronzen vat, waarvan wordt vermoed dat het in de zesde eeuw is verstopt in een kelder of een grot.