'Koninklijke' fotograaf Parkinson overleden

LONDEN, 15 febr. - De meest koninklijke van de koninklijke fotografen, Norman Parkinson, is op 76-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Singapore aan een hersenbloeding overleden. Parkinson, of 'Parks', is in Engeland befaamd geworden door fotowerk voor modebladen als Vogue, maar vooral door zijn eigenzinnige foto's van leden van de koninklijke familie.

De sportieve, rechttoe-rechtaan Prinses Anne werd op haar 21ste verjaardag door Parkinson geportretteerd als een mythische prinses in een surrealistisch landschap - een daad die hem niet door iedereen in dank werd afgenomen. Parkinson verdedigde de portretten van een zwaar opgemaakte Anne, het haar gekapt in bolle tressen, met de stelling dat zij van alle leden van de Britse koninklijke familie de koninklijkste is.

Beroemd is Parkinsons portret van de koningin-moeder, Elizabeth, met haar dochters Elizabeth II en prinses Margaret. Alle drie lachen en de beide dochters hebben op zijn portret iets stralends dat bij andere gelegenheden zelden waarneembaar is. In de loop van zijn carriere fotografeerde Parkinson, die in spraak en gezichtsuitdrukking een opmerkelijke overeenkomst met de onlangs eveneens overleden acteur Terry Thomas vertoont, bijna elk lid van de uitgebreide koninklijke familie. Over zijn gemakkelijke toegang tot de hoogste regionen van de Britse samenleving zei hij zelf dat dit niets voorstelde. Met het bekakste accent dat mogelijk is: 'Ik ben helemaal niet deftig, ik ben een hele doodgewone jongen'. The National Portrait Gallery wijdde in 1981 een retrospectieve tentoonstelling aan Parkinsons werk, dat varieerde van portretten van vooroorlogse beroemdheden als Noel Coward en de Sitwells tot modefotografie met modellen als Jerry Hall en Koo Stark. Parkinson woonde de laatste jaren op Tobago, waar hij ook begraven wil worden. Hij laat als bizarre erfenis, behalve foto's, een bedrijfje in worst na: de Porkinson Banger Company.