Italie wil restauratie van kunst betalen uit loterijen

ROME, 15 febr. - De Italiaanse minister van cultuur wil een loterij organiseren die nieuwe fondsen moet opleveren voor de restauratie en de bescherming van kunstwerken. Het ministerie zelf heeft veel te weinig geld om alles te kunnen doen wat moet worden gedaan, zo lichtte minister Ferdinanco Facchiano zijn voorstel gisteren toe op een symposium in Florence over de bescherming van Italies kunstschatten. Alleen al Florence zegt 300 miljard lire (ongeveer 450 miljoen gulden) nodig te hebben voor restauraties en betere bescherming. Dat is ongeveer evenveel als het totale budget voor het ministerie. Hoewel het voorstel in kunstkringen met gefronste wenkbrauwen is ontvangen, is minister Facchiano ervan overtuigd dat de combinatie van goklust en kunstliefde onder de Italianen een belangrijke nieuwe geldstroom voor zijn ministerie kan opleveren. Hij heeft voorgesteld de loterij te verbinden aan een tv-show. Dat het artistieke erfgoed van Italie vaak slecht of nauwelijks is beschermd, is na de grote roof in Ercolano van twaalf deze geleden begin deze week opnieuw gebleken. Onbekenden hebben maandagnacht twee hoofden gestolen van beelden die deel uitmaken van het monument op het graf van de renaissance-architect Andrea Palladio, op het kerkhof van de Italiaanse stad Vicenza. Met een hamer zijn twee van de vier beelden, dat van een engel en van een muze, 'onthoofd'. Ook een engel van een nabijgelegen grafmonument raakte haar hoofd kwijt. De politie onderzoekt nog of het om een daad van vandalisme gaat of om een kunstroof: hoewel het grafmonument uit de negentiende eeuw dateert en van een nauwelijks bekend kunstenaar is, zijn er volgens de politie genoeg mensen die willen betalen voor een mooi hoofd op de schoorsteen of in de tuin. Het kerkhof is afgesloten door een omheining, maar wegens werkzaamheden was deze op een plaats open. Hierlangs konden de dieven binnenkomen.

    • Marc Leijendekker