Hero haalt anderhalf miljoen flessen Perrier terug uit dewinkels

ROTTERDAM, 15 febr. - De Nederlandse distributeur van Perrier, Hero, heeft gistermiddag besloten het mineraalwater uit de verkoop te halen. Het onderzoek dat de limonadefabrikant in Breda had ingesteld toonde verhoogde concentraties van de kankerverwekkende stof benzeen in Perrier aan. 'Tijdelijk geen Perrier' krijgen klanten bij alle verkooppunten te lezen. Hero adviseert de mensen die de groene flesjes al thuis hebben staan deze terug te brengen naar de winkel. Hero wil in Nederland tussen de een en anderhalf miljoen flessen terughalen. De schade die het bedrijf hierdoor lijdt wordt op tweeeneenhalf miljoen gulden geraamd. 'Mij is verteld dat Perrier alle kosten voor zijn rekening neemt', zegt algemeen directeur H. Schiffers van Hero. Hero heeft geen cijfers van dalende verkopen in Nederland, eind vorige week, als gevolg van de onrust in de Verenigde Staten. Schiffers: 'Uit voorzorg hadden we de levering van flessen maandag al gestaakt, nadat het benzeen in de Verenigde Staten was gesignaleerd. Ik geloof echter dat consumenten niet veel Perrier hebben gekocht.' De benzeen-affaire komt uitermate ongelegen voor Hero. Schiffers: 'We wilden met Perrier net ons marktaandeel in mineraalwater uitbreiden.'

Hero importeert per jaar acht miljoen flesjes Perrier, ongeveer vier miljoen liter. Dat is vier procent van de Nederlandse markt voor mineraalwater en vormt slechts een procent van de omzet van Hero. Het bedrijf verwacht dat vanaf 26 februari Perrier weer te koop zal zijn, in natuurzuivere staat.

Schiffers weet nog niet hoe hoog de gevonden concentraties benzeen zijn. Het met het onderzoek belaste laboratorium LMI in Kerkrade komt morgen met het uiteindelijke resultaat. 'Ze verwachten een uitslag van 15 tot 20 delen benzeen op een miljard delen mineraalwater', aldus Schiffers. In de Verenigde Staten is vorige week tussen de 12,3 en 19,9 delen op een miljard delen water gevonden. (Tussen de 12,3 en 19,9 ppb, parts per billion). De keuringsdienst van waren in Rotterdam is intussen ook bezig met een onderzoek. De uitslag zal eind deze week worden bekendgemaakt. 'De eerste resultaten liggen in de orde van grootte tussen de 10 en 20 ppb benzeen in Perrier', aldus woordvoerder L. Terwel van de Rotterdamse keuringsdienst. Terwel zegt dat er in Nederland geen norm voor benzeen is vastgesteld. 'Benzeen is in levensmiddelen verboden. Voorlopig houden wij echter een norm van 5 ppb aan. Onder die grens nemen we geen maatregelen, omdat zulke kleine hoeveelheden niet met honderd procent zekerheid vastgesteld kunnen worden.' Terwel onderstreept echter dat dit technische probleem geen vrijbrief voor bedrijven is. 'Het totale verbod op benzeen in levensmiddelen blijft overeind.'

Gisteravond zei Hero-directeur Schiffers nog na overleg met WVC rekening te houden met een grens van 10 ppb benzeen. R. Van der Heiden, hoofd van de afdeling levensmiddelen van het ministerie van WVC, beaamt dit. 'Benzeen betekent echte verontreiniging.' Volgens hem hangt het van de gevoeligheid van de gebruikte apparatuur af of er juridisch kan worden gesproken van verontreiniging. WVC zegt echter dat de aangetoonde concentraties geen acuut gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Een woordvoerder van de Consumentenbond zegt dat de aangetroffen hoeveelheden niet zijn te verwaarlozen. 'Bij 5 ppb benzeen in gewoon grondwater praten we al over een noodzaak tot bodemsanering. Water is pas schoon als er niet meer dan 0,2 ppb benzeen in zit', aldus de woordvoerder. Hij denkt dan ook dat de toegestane hoeveelheid in mineraalwater bij een ppb moet liggen.

Hero-directeur Schiffers zegt dat hij het daarmee eens is. 'Een ppb is echter niet te meten en kijk eens wat er aan benzeen in de lucht zit.'

Onze wetenschapsredactie tekent hierbij aan dat een automobilist bij een keer benzine tanken, wanneer hij in de buurt van zijn tank staat, een miljoen maal meer benzeen binnenkrijgt dan wanneer hij een flesje Perrier drinkt waarin 10 ppb van deze stof zit.