Heineken eist in kort geding dat bonden eind aan stakingenmaken

ROTTERDAM, 15 febr. - Heineken heeft bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding aangespannen tegen de vakbonden met de eis zij de staking van het produktiepersoneel bij de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch beeindigen. Het kort geding vindt morgenmiddag plaats.

Heineken overweegt om de vakorganisaties aansprakelijk te stellen voor alle geleden en nog te lijden schade. De staking die dinsdagnacht spontaan uitbrak en die gisterochtend werden overgenomen door de vakbonden, duurde ook vanochtend voort.

In Zoeterwoude registreerde de Industriebond FNV 500 werknemers van de nacht- en ochtendploeg als staker geregistreerd. In Den Bosch zouden zeven- tot achthonderd produktiewerknemers staken. Van de 4000 werknemers bij Heineken Nederland werken er ruim 2500 in de produktie.

Heineken heeft het kort geding aangspannen nadat de Industriebond FNV en de Industrie en Voedingsbond CNV gisteren negatief hadden gereageerd op het verzoek van Heineken om voor 17.00 uur te laten weten of zij bereid zijn verder te onderhandelen over de reorganisatieplannen en de stakingen onmidddellijk te beeindigen.

Het personeel staakt uit protest tegen de reorganisatieplannen van de directie. In een poging de daling van het marktaandeel en de winst een halt toe te roepen, wil Heineken in de komende drie jaar ondermeer 700 van de 4000 banen schrappen. Personeel en vakbonden vinden dat de directie onevenredig veel snijdt in het produktiepersoneel. Ze eisen een ander, aangepast, reorganisatieplan en willen de gesprekken over de reorganisatie koppelen aan de CAO-onderhandelingen.

Het stakende personeel van Heineken Den Bosch zou vandaag rond het middaguur in de demonstratieve optocht van het actiecentrum naar het stadhuis in Den Bosch om een petitie aan te bieden.

Enkele weken geleden kondigde de directie van Heineken een grootscheepse reorganisatie aan. Het marktaandeel van Nederlands grootste bierbrouwer staat al enkele jaren onder druk daardat allerlei andere veelal buitenlandse biersoorten aan populariteit willen. De nieuwe directie van Heineken Nederland, die vorige jaar werd aangetrokken, heeft een half jaar op de reorganisatie gestudeerd en wil nu terug naar de kernactiviteiten van het bedrijf, naar de produktie en marketing van bier. Andere activiteiten, zoals de automatisering, wil het bedrijf uitbesteden.