Freek de Jonge voor de rechter gesleept door stavengooier

AMSTERDAM, 15 febr. - Cabaretier Freek de Jonge is betrokken in een gerechtelijke procedure waarin de voetbalclub Ajax 500.000 gulden schadevergoeding eist van de zogenoemde stavengooier. Deze jongen wierp tijdens de wedstrijd Ajax-Austria Wien een stalen staaf naar de doelman van de Oostenrijkse club.

De cabaretier riep tijdens de wedstrijd in het Duits de Oostenrijkse president Waldheim op nazi-jager Wiesenthal te bellen. Dit grapje viel slecht bij de Europese voetbalfederatie UEFA die mede hierom Ajax voor een jaar van Europees voetbal heeft uitgesloten.

De stavengooier heeft gisteren via zijn advocaat mr. M. Hersman schriftelijk verweer ingediend tegen de schadeclaim van Ajax. Hij stelt zich op het standpunt dat niet alleen hij verantwoordelijk is voor de wanordelijkheden omdat nog vier jongens werden opgepakt wegens het gooien van voorwerpen. De stavengooier wijst er bovendien op dat in het vonnis van de Europese voetbalfederatie het 'opruiende gedrag' van stadionspeaker Freek de Jonge wordt veroordeeld. De rechter stemt doorgaans in met verzoeken van gedaagden om meer partijen in een schadevergoedingsprocedure te betrekken. Door 'mededader' De Jonge in de zaak te mengen bespaart de stavengooier zich een aparte procedure om verhaal te halen. De advocaat van Ajax, mr. J. Italianer, vindt het 'onzin om De Jonge voor zijn grapje te laten bloeden'.

De cabaretier is straks wel de enige kapitaalkrachtige gedaagde. De stavengooier is werkloos. De werkelijke schade van het incident wordt door de club begroot op 620.000 gulden plus 13.000 Zwitserse francs proceskosten voor de disciplinaire behandeling bij de UEFA. De rechtbank in Den Bosch heeft de man die in 1987 een vuurwerkbom gooide tijdens de interland Nederland-Cyprus inmiddels definitief veroordeeld om de KNVB 273.000 gulden te betalen. De advocaat van de KNVB, mr. H. P. Utermark, overlegt met de deurwaarder over executie van het vonnis.

Pag.2: Clubs pakken vandalen bij rechter