Deel straatjunks verkiest afkicken boven celstraf

AMSTERDAM, 15 febr. - Bijna 15 procent van de straatjunks die zijn aangehouden in het kader van het vorig jaar begonnen straatjunkproject in Amsterdam gaven aan afkicken de voorkeur boven de cel. Van een kwart van hen, totaal acht personen, had de behandeling succes.

Kern van het straatjunkproject, een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en hulpverlening, is dat wegens strafbare feiten aangehouden verslaafden die worden voorgeleid aan de rechter-commissaris verplicht zijn te kiezen tussen afkicken en de cel. Alleen de junks die ten minste vijf strafbare feiten hebben gepleegd komen in aanmerking voor het straatjunkproject. In de eerste negen maanden van 1989 werden bijna 200 personen opgepakt. Zij hadden gezamenlijk ruim 8.000 strafrechtelijke feiten gepleegd, dus gemiddeld 40 per persoon. Dit betrof voornamelijk (winkel)diefstallen, zakkenrollerij en autokraken.