Cooperaties trekken samen op in groente

ROTTERDAM, 15 febr. - De cooperaties Cebeco-Handelsraad en Suikerunie willen samenwerken op het gebied van de aardappelverwerking en handel in groente en fruit.

Daartoe neemt ieder van hen voor 30 procent deel in de dochters van de ander op dit gebied. Beide concerns hebben in de aardappelverwerking en handel in groente en fruit een omzet van tussen de 400 en 500 miljoen gulden.

Volgens drs W. Adema, directielid van Cebeco, kunnen beide cooperaties zo sneller groeien en eerder de noodzakelijke kritische omvang bereiken dan wanneer ieder op eigen houtje via aankopen van andere bedrijven zou willen groeien. 'Toevallig hebben we allebei precies dezelfde strategie, ' aldus Adema. 'Wel wilden we allebei binnen vijf jaar onze omzet in beide sectoren verdubbelen. Dan zou ieder z'n omzet moeten verviervoudigen. Nu hoeven we hem tezamen maar tweemaal zo groot te maken.' Cooperaties worden bij het overnemen van andere bedrijven belemmerd omdat ze anders dan vennootschappen geen echt eigen vermogen hebben. Cooperatief Nederland, met Cebeco voorop, heeft vorig jaar de Rabobank dan ook gevraagd om risicodragend vermogen. Maar niet in de groente- en fruitsector. Adema: 'We zijn in 1988 met Suikerunie en Rabobank een perspectievenonderzoek begonnen naar de groente- en fruitverwerking. We bleken het al snel eens en hadden de Rabo niet nodig als participant.' Cebeco is Nederlands grootste cooperatie en heeft een omzet van circa 4 miljard gulden per jaar, Suikerunie van circa 1600 miljoen. Volgens Adema is het geen probleem dat Suikerunie een veel groter deel van het eigen bedrijf inbrengt in de strategische alliantie. 'We bekijken het positief. We krijgen er ieder 500 miljoen omzet bij.'

Suikerunie moet overigens nog wel wat contanten bijbetalen omdat de inbreng van deze groep kleiner is dan die van Cebeco. Hoeveel wil Adema niet zeggen.

Suikerunie krijgt 30 procent van de houdstermaatschappij waarin Cebeco's aardappelverwerkende bedrijven Aviko en Rexona en de fruit- en (nog maar net verworven) conservenbedrijven Ruiten Troef en Peter Verburg zijn ondergebracht.

Cebeco krijgt 30 procent in de groente- en fruitbedrijven Jonker Fris, Coenen en SVZ en Gebr. Theeuwen (compost voor champignonteelt), Promni Trade en Scana Noliko.

Volgens Abema is de beoogde samenwerking ook deels defensief: 'We willen voorkomen dat we samen gaan wedijveren op het gebied van acquisities.'

In de groente- en fruitverwerkende industrie worden de laatste tijd veel bedrijven overgenomen. Met name Britse ondernemingen als Albert Fisher, Hazelwood en Hillsdown zijn actieve kopers. Andere grote bedrijven in deze sector zijn het Franse Bonduel en aardappelverwerker McCain.