Codewoord Ansjovis

Loverboy. Regie: Joan Micklin Silver. Met: Patrick Dempsey, Kate Jackson, Barbara Carrera, Carrie Fisher. Den Haag, Odeon 2. W aarom draagt een tot voor kort in futloos tieneruniform gestoken student plotseling een scherp gesneden, duur Italiaans colbertje? En waarom oefent hij stiekem voor de spiegel op muziek van Fred Astaire gracieuze danspassen? Hoe komt het toch dat de afhaal-pizzeria, waar hij de kost verdient, overstelpt wordt met bestellingen van welgestelde dames voor deegwaar met extra ansjovis? De aardige, pretentieloze komedie Loverboy beantwoordt deze vragen zonder veel omhaal. De naief-stoere werkstudent (Patrick Dempsey) is tijdens het bezorgen van een pizza versierd door een rijpe vrouw (Barbara Carrera), die vervolgens met het codewoord Ansjovis al haar vriendinnen op deze face-lift voor het seksleven afstuurt.

Wat het tamelijk mechanische scenario vol Feydeau-achtige verwikkelingen onder het bed en in de klerenkast behoedt voor de anonimiteit van een doorsnee-tienerkomedie is de verrassende keuze voor regisseuse Joan Micklin Silver. Gespecialiseerd in Newyorks-joodse films als Hester Street en Crossing Delancey beziet Silver het prettig gestoffeerde 'dolce far niente' van de jet-set van Beverly Hills met bijna even veel verbazing als haar hoofdpersoon. De beloning voor zijn vervulling van geheime dameswensen bestaat niet alleen uit honderd dollar per bezoekje, maar vooral uit de kennismaking met de wereld van schijn, verleiding en dubbele moraal, die voor de verandering nu eens als aantrekkelijk en volwassen afgeschilderd wordt. Onvermijdelijk is natuurlijk het slot, waarin de jongeman bij zijn saaie verloofde de ware liefde hervindt, maar Silver verhult niet dat hun toekomstige gezamenlijke leven door zijn jeugdzonden aan fleur en kleur gewonnen heeft.

Opmerkelijk is overigens aan de credits van Loverboy de vermelding van de Nederlandse ex-Filmacademiestudent Pieter Jan Brugge als coproducent. Aangezien Brugge ook de Oscarkandidaat Glory coproduceerde, zou zijn verdere Hollywoodloopbaan de komende jaren wel eens tot enig Hollands chauvinisme aanleiding kunnen gaan geven.

HB