Britse hypotheekrente naar historisch record

LONDEN, 15 febr. - In Groot-Brittannie is de hypotheekrente gisteren met 0,9 procent gestegen tot de historische hoogte van 15,4 procent. De verhoging geldt voor bijna een miljoen huizenbezitters met een hypotheek bij de op een na grootste hypotheekbank, Abbey National, maar verwacht wordt dat de andere hypotheekbanken zullen volgen.

Gisteren werd ook bekend dat het aantal gedwongen uitzettingen in de tweede helft van 1989 met 17 procent is gestegen en dat het aantal gezinnen dat meer dan een half jaar achterloopt in betaling van de hypotheek met 29 procent is omhooggegaan.

De verhoging van de hypotheekrente komt in Groot-Brittannie aan de vooravond van nieuwe begrotingsvoorstellen van minister John Major. Hem is geadviseerd een strak fiscaal beleid te voeren om de inflatie (7,7 procent) te beteugelen. Maar Major is zich ook bewust van de toenemende onpopulariteit van de regering, nu ze de rente hoog houdt en tegelijk in april de nieuwe, gehate personele belasting gaat invoeren. De inhoud van de begroting is daarom van extra belang voor het stemgedrag van de kiezers in mei bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De verhoging van de hypotheekrente gaat ook vooraf aan besprekingen over ambtenarensalarissen. De regering doet alle moeite om een prijs-loonspiraal te voorkomen door het bedrijfsleven te manen tot matiging en te wijzen op de gevolgen van overdaad voor de werkgelegenheid op termijn. Zelf is ze al een half jaar in conflict met de ambulancediensten, die een loonsverhoging eisen van meer dan 10 procent. De regering beschouwt dat conflict als een proefgeval en geeft niet toe, zodat EHBO'ers en militaire ambulances nu al een half jaar verantwoordelijk zijn voor hulp bij ongelukken.