Bouwers bieden personeel 'echte' loonsverhoging

ROTTERDAM, 15 febr. - De werkgevers in de bouwnijverheid zijn vanmiddag in het conflict met de vabonden met een tegenoffensief begonnen.

In een 'informatief bulletin' aan de eigen leden spreken de werkgeversorganisaties de uitdrukkelijke bereidheid uit om een 'echte' loonsverhoging te betalen. Deze mededeling zou ook via pamfletten in de bouwketen worden verspreid.

Over de hoogte van het loonbod wilde een woordvoerder van de AVBB, de overkoepelende organisatie van bouwondernemers, zich vanmorgen niet uitlaten. 'Een echte loonsverhoging komt in elk geval neer op vergoeding van de prijsstijgingen', aldus de zegsman. De inflatie wordt dit jaar op twee procent geschat.

De AVBB blijft de invoering van een gemiddeld 36-urige werkweek medio 1991 van de hand wijzen. De bouwwerkgevers noemen de vakbondseisen voor verbetering van de VUT-regeling en aanvullingen op de WW- en de WAO-uitkeringen bespreekbaar.

De stakingen in de bouwnijverheid (250.000 werknemers) hebben zich vandaag uitgebreid. Rondom het middaguur hadden vijfduizend bouwvakkers op circa driehonderd bouwprojecten het werk neergelegd. Het brandpunt van de acties is Zuid-Holland met 1.700 stakers bij ruim zestig werken.

Naast de invoering van een kortere werkweek eisen de bouwbonden van FNV en CNV en de categorale bond Het Zwarte Corps (dragline- en kraanmachinisten) handhaving van de prijscompensatie (geschat op twee procent) en een loonsverhoging van een procent. De werkgevers willen de prijscompensatie als automatisme uit de CAO schrappen, maar zijn bereid om de prijsstijging te vergoeden.

De bouwbonden toonden zich niet verrast door het aangekondigde tegenoffensief van de werkgevers. 'Dit hadden we verwacht; het behoort tot het actiepatroon. We zullen er dan ook niets tegen ondernemen', aldus bestuurder G. Wildeman van de Hout- en bouwbond CNV. De bouwwerkgevers ontkennen dat de stakingen weinig schade veroorzaken omdat de meeste aannemers door de drie opeenvolgende zachte winters toch al voor op hun planning zouden lopen. 'De woning- en utiliteitsbouw zit vol orders. Daar heeft men het zeer druk. De planning van opdrachtgevers moet worden nagekomen, anders kunnen er flinke boetes volgen', aldus onderhandelaar C. de Fouw van de werkgevers.

De bankwerkgevers hebben gisteren tijdens de eerste onderhandelingsronde over een nieuwe CAO vastgesteld dat er een grote kloof gaapt tussen hun voorstellen en die van de vakbonden. De eisen van de vakbeweging komen, varierend per bond, volgens werkgeversonderhandelaar dr. J. Crijns neer op een totale loonkostenstijging van 10 tot 20 procent ofwel van ruim 600 miljoen tot meer dan een miljard gulden. De Dienstenbond FNV eist een salarisverhoging van 3 procent plus 2 procent voor werkgelegenheid; de Dienstenbond CNV wil een salarisverhoging van 4 procent en geld voor scholing en bijscholing.