Ajax ontsnapt bij Fortuna aan nederlaag

SITTARD, 15 febr. - Zelfs middelmatige tegenstanders die de mouwen opstropen brengen Ajax tegenwoordig al in de grootste problemen. Het aureool van onoverwinnelijkheid dat de eens zo roemruchte formatie uit de Meer in het verleden in routine-klusjes van dit kaliber vooruitsnelde, is dermate verbleekt dat het een wonder mag heten dat Ajax gisteravond via een 0-1 overwinning tegen Fortuna Sittard de laatste vier van het toernooi om de KNVB-beker bereikte. Daarin komt het in de halve finale in Eindhoven uit tegen PSV. Voor de competitie heeft Ajax dit seizoen tegen Roda, MVV en Fortuna Sittard (0-0) in Limburg nog geen wedstrijd gewonnen. Daarom liepen de gemoederen hoog op toen Fortua Sittard gisteravond wat dit betreft het eerste slachtoffer van Ajax dreigde te worden, maar in de slotseconden van het duel met een va banque-actie de opgelopen achterstand uit de eerste helft (kopbal van Jonk) alsnog probeerde recht te trekken.

Het leverde Ajax-doelman Stanley Menzo en Fortuna-verdediger Rene Maessen de rode kaart op omdat arbiter Cees Bakker had geconstateerd dat beide spelers elkaar een kopstoot hadden gegeven. Menzo weigerde na afloop commentaar maar liet via trainer Leo Beenhakker weten Maessen niet te hebben geraakt. De Fortuna-speler kon zich eveneens geen kopstoot-incident herinneren en vertelde dat er van zijn kant alleen sprake was geweest van een slaande beweging. De tuchtcommissie van de KNVB mag zich nu gaan buigen over het op zich nogal onwerkelijke rapport van Bakker dat twee spelers elkaar tegelijkertijd een kopstoot hebben gegeven.

Aangezien er na het incident niet meer verder werd gespeeld verlieten alle spelers met Menzo en Maessen het veld en haalde Leo Beenhakker opgelucht adem over de ontsnapping in Sittard. 'Na de nederlaag tegen MVV zijn we door een dalletje gegaan', meende Beenhakker. 'Maar ik ben in zoverre tevreden dat het spel van Ajax er wat beter uit zag dan afgelopen vrijdag. Het was geen hoogstaande wedstrijd. Maar dat was ook moeilijk te verwachten in een duel waarin beide ploegen er veel aan gelegen was een ronde verder te komen.'

Flaters

Van het eens zo zorgvuldige voetbal waarmee Ajax in het verleden de Nederlandse competitie domineerde is echter nauwelijks iets over. Beenhakker heeft daar ook weinig aan kunnen toevoegen. Het wonderkind Bryan Roy wordt bij Ajax gekoesterd als een nieuwe Piet Keizer, maar de realiteit is dat de hoogstandjes van de aanvaller zich tot nu toe uitsluitend beperkt hebben tot enkele onnavolgbare acties in de vertrouwde omgeving van het Ajax-stadion. In uitwedstrijden deelt ook Roy in de malaise bij Ajax, dat onder druk tot de merkwaardigste flaters in staat is.

Fortuna Sittard heeft dit seizoen in 22 wedstrijden al elf keer gelijk gespeeld. Vier keer 0-0, zes wedstrijden eindigden in 1-1, een keer werd het 2-2. Ook gisteravond wist het vooral de tweede helft sterk aandringende Fortuna niet een keer te scoren, hoewel Van Helmond de bal op de doellijn voor het inkoppen had. Ajax was wat dat betreft iets slagvaardiger. De Amsterdammers kregen door het oprukkende Fortuna via de counter wat meer ruimte. Jonk miste in droompositie, Petterson en Bergkamp reageerden alert op enkele mogelijkheden, die ternauwernood door Fortuna-doelman Hesp onschadelijk konden worden gemaakt. Maar qua voetbal stelde het allemaal bitter weinig voor.

Beenhakker is realist genoeg te beseffen dat er in de toekomst flink zal moeten worden geinvesteerd wil Ajax zich weer met de top kunnen meten. Zeker internationaal waar de ambities door de schorsing van de UEFA in de Europa Cup voor een jaar voorlopig op een laag pitje sudderen. Maar Ajax gaat er van uit dat de ploeg via de KNVB-beker of de competitie Europa-Cupvoetbal zal afdwingen, waar weliswaar het seizoen 1990-1991 niet aan mag worden meegedaan, maar een jaar later weer wel.

Geld om financiele bokkesprongen te maken voor eventuele versterkingen is er niet nu Ajax nog steeds niet precies weet hoeveel het na het FIOD-onderzoek aan de fiscus moet overdragen. Harde toezeggingen kunnen Beenhakker, die niet ongenegen is ook na 1991 nog bij Ajax te blijven, op dit punt niet worden gedaan. Niettemin zal hij die moeten krijgen anders is Beenhakker verdwenen. Zeker in de pr-sfeer is hij een van de grote persoonlijkheden binnen het wereldje van voetbaltrainers. Wat dat betreft moet het in verband brengen van zijn naam met het steenrijke Juventus, een van de elite-clubs uit het internationale voetbal, meer dan serieus worden genomen.

    • Marc Serné