Aanklacht VDB tegen call-girl

BRUSSEL, 15 febr. - Een jaar na zijn opzienbarende ontvoering en de even opzienbarende ontknoping daarvan is de Belgische oud-premier en minister van staat Paul Vanden Boeynants weer terug op de voorpagina's. Gisteren hebben VDB en zijn zoon Christian een aanklacht ingediend tegen de 41 jaar oude, in Parijs geboren call-girl Maud Sarr. Dinsdagavond onthulde zij op het Belgische commerciele tv-kanaal VTM dat VDB en enkele andere hooggeplaatste Belgen, zoals ere-advocaat-generaal Jaspar, procureur Depretre en Rijkswachtcommandant Francois, op het eind van de jaren zeventig in Brussel hadden deelgenomen aan seks-orgieen waar ook minderjarige jongens aanwezig waren.

Volgens de call-girl werden op die partijen niet alleen tal van seksuele perversiteiten bedreven, maar werd er ook uitgebreid cocaine gesnoven. VDB en Jaspar zouden een voorkeur hebben gehad voor de jongens, terwijl de anderen uitsluitend voor 'mooie vrouwen' belangstelling hadden.

Op zichzelf is de onthulling van mevrouw Sarr niet zo erg opzienbarend in Belgie, waar tien jaar geleden al gefluisterd werd over de 'roze balletten' die in hoge regeringskringen werden gehouden. Nieuw is wel dat er nu gewag wordt gemaakt van minderjarigen, wat die balletten in de strafrechtelijke sfeer brengt.

De gerechtelijke organen zijn intussen zeer sceptisch over de geloofwaardigheid van de verklaringen van de Franse call-girl, die vergelijkbare getuigenissen vorig jaar heeft afgelegd in een proces-verbaal van de gerechtelijke politie. Dat zij juist nu in het openbaar de beschuldigende vinger naar VDB heeft uitgestoken wordt in verband gebracht met het feit dat VDB volgende week woensdag zal getuigen in de parlementaire onderzoekcommissie over het banditisme.

Die commissie onderzoekt de omstandigheden waaronder in de periode 1981-1985 de Bende van Nijvel dood en verderf heeft gezaaid in een aantal supermarkten van het levensmiddelenconcern Delhaize. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven. De bende zou erop uit zijn geweest een klimaat van terreur in Belgie te veroorzaken waarin een rechtse staatsgreep mogelijk zou worden.