Aanhoudende rust typeert beurshandel

ROTTERDAM, 15 febr. - Het rustige handelspatroon op de inetrnationale beurzen van de afgelopen dagen werd vandaag gecontinueerd. De koersen kwamen nauwelijks van hun plaats. Ook de nakende ondergang van Drexel Lambert mocht de beurzen nauwelijks beinvloeden.

AMSTERDAM - Het was vanmorgen rustig op de Amsterdamse effectenbeurs. De meeste koersen daalden, maar dat gebeurde met tienden van procenten. Wall Street noch dollar gaven enige inspiratie, waardoor de internationals nauwelijks van hun plaats kwamen.

Onder de hoofdfondsen sprong Heineken eruit met een stijging van fl.3,80 tot fl.109. De beleggers namen daarmee een voorschot op de uitspraak later op de dag in het kort geding, dat Heineken heeft aangespannen tegen de vakbonden. Het verlies van gisteren werd in anderhalf uur handel meer dan goed gemaakt.

VOC behoort inmiddels tot de vaste stijgers op de beurs. De koers steeg vier dubbeltjes op fl.41,10. Nedlloyd, die woensdag nog mee omhoog ging, moest donderdag acht dubbeltjes terug op fl.85,50. Wessanen verloor fl.0,80 op fl.64,80 en DSM noteerde zes dubbeltjes lager op fl.108,40. De drie banken incasseerden een klein verlies. NMB Postbank moest vier dubbeltjes terug naar fl.46,60, de ABN verloor drie dubbeltjes op fl.38 en de Amro Bank ging vijf dubbeltjes terug naar fl.76,80. De lokale markt was beduidend levendiger dan de hoofdfondsen. Groothandel Schuitema dook fl.65 omlaag naar fl.1300 en ontmoette op dat niveau een tekort aan vraag. Concurrent Sligro profiteerde en pakte fl.1,50 op fl.49. De Boer Winkelbedrijven won fl.1 op fl.63. NEW YORK - De beurs van New York is gisteren vrijwel onveranderd gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen was met een slot van 2624,32 punten slechts 0,22 punt hoger dan dinsdag. Aanvankelijk liet het zich aanzien dat de beursindex veel meer omhoog zou gaan. Aankoopprogramma's die de computers aangaven haalden de index omhoog tot ongeveer zestien punten boven het slot van de voorgaande dag, maar later kwamen daar verkoopprogramma's voor in de plaats die ervoor zorgden dat de index op een gegeven ogenblik ruim zes punten onder het slot van de voorgaande dag kwam.

Er was weinig te beleven. De perikelen van Drexel lieten de handel onberoerd. 'Het is de laatste spijker in de doodskist van de overname-gekte van de jaren tachtig' werd er gezegd. TOKIO - Ookop de beurs in Tokio was er sprake van een rustige handel. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen steeg 316.10 punten, (0,85 procent) en sloot op 37.471,99. De stijging werd toegeschreven aan het stabielere klimaat op de obligatie- en valutamarkt. Daarnaast voorspellen verkiezingsenquetes de overwinning van de regerende Liberaal democratische partij bij de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag, hetgeen als gunstig wordt beoordeeld voor het bedrijfsleven.