Weinig beweging op windstille beurzen

AMSTERDAM, 14 febr. - Er heerste vandaag op de beurzen in Europa en het Oosten een windstilte. In navolging van Wall Street waren de omzetten zeer beperkt. De aandelenkoersen veranderden amper in waarde.

AMSTERDAM - De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen nauwelijks in beweging te krijgen. De meeste hoofdfondsen stegen in koers, maar de stijging bleef beperkt tot dubbeltjeswerk. De CBS-stemmingsindex was rond 11.15 uur 0,4 punt hoger op 109,1. In positieve zin viel VOC weer op met een stijging van fl.0,70 op fl.39,60. Nedlloyd pakte fl.1,40 op fl.85,80. Meer fondsen die een winst van boven de een procent konden boeken waren er niet.

Een winststijging van om en nabij het procent was er voor Elsevier en Fokker. Internatio-Muller steeg een gulden op fl.91 en Nijverdal-Ten Cate won fl.0,90 op fl.92,40. Wessanen moest de winst van gisteren weer voor een deel afgeven en verloor acht dubbeltjes op fl.65,50. Oce moest fl.3 achteruit naar fl.272 en Heineken gaf een gulden prijs op fl.107. Onder de internationals moest Akzo drie dubbeltjes achteruit naar fl.121,90. Hoogovens, Unilever en Koninklijke Olie boekten alle een zeer bescheiden koersverbetering. KLM kwam niet van zijn plaats. Ook op de lokale markt was het beeld kalm. Een flinke uitschieter was Grolsch, welk fonds met fl.3,50 steeg tot een biedkoers van fl.146. Aalberts Industries zag haar goede resultaten beloond met een koersstijging van fl.1,50 tot fl.66,50. Oldelft mocht van de beleggers fl.2 omhoog naar fl.202 en CKK pakte fl.1,50 op fl.196. LCI won een gulden op fl.76 en kantoorleverancier Samas steeg acht dubbeltjes tot fl.65,30. NEW YORK - De New-Yorkse effectenbeurs is gisteren verdeeld gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen, dat maandag met 29 punten daalde, steeg met 4,97 punten tot 2.624,11. De omzet was met 146 miljoen aandelen bescheiden, maar wel een stuk groter dan het zeer magere aantal van 116 miljoen op maandag.

De koersen zakten aan het begin van de dag verder weg doordat er nieuwe onheilstijdingen kwamen over de liquiditeitsproblemen bij Drexel Burnham Lambert. De koersen wisten zich in de loop van de dag te herstellen. Binnen de Dow Jones was er een flinke positieve bijdrage van IBM. Het computerconcern introduceerde als eerste een chip van 16 megabit. TOKIO - Het Nikkei-koersgemiddelde van debelangrijkste 225 aandelen op de beurs in Tokio steeg vandaag fractioneel in een uiterst kalme handel. Het gemiddelde steeg 49 punten (0,13 procent) tot 37.156. De meeste beleggers bleven langs de zijlijn staan in afwachting van de parlementsverkiezingen die zondag plaatsvinden, aldus beursdeskundigen. De handel was zonder duidelijke richting en van een extreem laag volume. Handelaren verwachten dat het ook de komende dagen zeer rustig zal zijn op de Japanse beurs.